Meštani Bučja dobili opasnog komšiju – mrki medved svakodnevno šeta selom

Priboj – U pribojskom selu Bučje na granici tri države, tragovi ogromnih medveda su vidljivi na svakom koraku. Meštani tog sela svakonevno se susreću sa ovim šumskim predatorom, koji im pričinjava ogromnu materijalnu štetu u domaćinstvima, ali i širi strah među ljudima.

Ilustracija, Rina

-Svaki dan primećujemo da dolazi u naseljena mesta. Iza moje kuće čim padne mala kiša vide se njegovi tragovi. Za samo godinu dana, tri puta je dolazio u moje domaćinstvo i razvaljivao košnice u kojima držim pčele i pričinio veću materijalnu štetu. Osećamo se nesigurno i jer nikada ne znamo sa koje strane može da izleti,kazao je Bogoljub Radović, žitelj sela Bučje kod Priboja.

Osim što pravi veliku štetu, medvedi ovde ometaju i svakodnevno funkcionisanje meštana. Zbog iznenadne pojave medveda, saobraćaj ka Priboju i Bijelom Polju odvija se otežano, naročito onaj autobuski.

-Velike probleme nam pravi, pored toga što ne smemo decu same da pustimo u školu, često zbog njegove blizine ne smemo da odemo ni mi stari do autobuskog stajališta. Gotovo svako jutro izađe na put kao da zna red vožnje. Čekamo da se on pomeri, ode kroz šumu u nepoznatom pravcu i tada bezbedno možemo nastaviti svojim putem. U našem selu postoji hranilište za njih pa se ponekad u našoj blizini okupi veći broj njih. Tada iz šume dopire rika, dodaju meštani sela Bučje.

Ovo nije ni prvi ni jedini slučaj pojave divljih zveri u blizini porodičnih kuća. Sa sličnom mukom se već godinama suočavaju meštani planinskih sela širom Zapadne Srbije. Zbog zabrane lova njihova brojnost sada je dosta veća, a teritorija kretanja izuzetno velika. Zato, ne bi trebalo da nas začudi ukoliko u potrazi za hranom mečka možda zaigra i ispred vrata svih nas.

Rina i PP Media