Meštani Rače kod Priboja započinju gradnju hrama

Priboj – Episkop mileševski Atanasije, osveštao je u nedelju zemljište i postavio Кrst, u mestu Rača kod Priboja, gde će uskoro početi gradnja pravoslavnog hrama koji će biti posvećen Majci Božijoj. Episkopu su sasluživali arhijerejski namesnik pribojski protojerej-stavrofor Marko Papić, protojerej Nikola Perković i protođakon Ivan Savić.

Meštani Rače i okolnih sela u neposrednoj blizini Republike Srpske, preko svog paroha, protojereja-stavrofora Jova Andana, izrazili su svoju želju da u svom mestu sagrade hram. Zemljište, na kojem će se graditi hram  poklonio je domaćin Marko Zujić sa svojom porodicom.

Episkop Atanasije je blagoslovio njihovu dobru nameru pa su oni započeli njenu realizaciju, a čin postavljanja Кrsta prvi je korak u ostvarivanju tog bogougodnog dela.

– Velika je čast da Bog udostoji nekoga da pristupi da mu podiže hram, i eto, vidljivo je da je Bog nama dozvolio da pristupimo tako uzvišenom delu i da se u molitvi obratimo Bogu da prihvati to delo iz naših ruku. Molimo se i dalje Bogu da nas snabde ljubavlju, mudrošću, slogom, istrajnošću, u dobroj nameri i dobrom delu. Ovo što smo započeli da uspešno ostvarimo. Ovaj hram treba da gradimo po principu: Mi gradimo hram a hram izgrađuje nas – poučio je prisutne Vladika Atanasije.

Građevinski odbor za izgradnju hrama pripremio je i slavske darove, kolač i žito, koji su osvećeni i razdeljeni vernom narodu. Pripremljena je takođe i trpeza ljubavi sa koje su svi bili posluženi, sa željom da se na ovom mestu ubuduće što češće i u što većem broju sabiraju u slavu Božiju.

PP Media