Mihajlović: Radovi na gasovodu od Zlatibora do Prijepolja kreću početkom sledeće godine

Prijepolje/Priboj/Nova Varoš/Užice – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je u Priboju da će radovi na izgradnji gasovoda Zlatibor – Nova Varoš – Priboj – Prijepolje početi najverovatnije februara naredne godine i da će biti završeni za godinu dana.

Foto: A.Rovčanin

„Na sednici Vlade usvojili smo izveštaj o projektu. Neki pripremni radovi su već u toku, ali očekujemo da početkom naredne godine, verovatno u februaru, krenu radovi na izgradnji gasovoda koji će biti dug 80 km, a uložiće se 40 miliona evra. Procene ’Srbijagasa’ su da će biti sve gotovo godinu dana od početka radova, naše procene su da će radovi trajati 15 meseci, ali svakako će 2023. godine sve biti gotovo“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je ponovila da se cene električne, toplotne energije i gasa za domaćinstva neće menjati.

„Кada je reč o industriji, o tome ćemo zajedno da razgovaramo, ali je trenutno najvažnije da se cene za domaćinstva neće menjati i da ćemo imati dovoljno i energije i energenata. Кada u aprilu budemo pravili analize, videćemo da li smo mogli i jeftinije da prođemo. Mislim da jesmo, posebno ako imamo u vidu da je EPS morao bolje i efikasnije da planira remonte, a ’Srbijagas’ da ranije počne pregovore sa ’Gaspromom’ o novom dugoročnom ugovoru. Svakako ćemo više znati posle sastanka predsednika Vučića i Putina. Ali, bez obzira na trenutnu krizu, moramo da razmišljamo o tome da budemo samodovoljni. Da povećamo kapacitete koji koriste OIE, pre svega velike HE, gasne elektrane, solarne i vetroelektrane, jer je cilj države da imamo dovoljno energije i ujedno zdravu životnu sredinu“, istakla je ona.

PP Media i GZS