Miholjski susreti prijepoljskih sela u subotu u Kosatici

Prijepolje – Miholjski susreti sela, kulturno-sportska manifestacija, na kojoj će biti predstavljeni običaji, kultura i autentični proizvodi ovog kraja, po drugi put će se održati u subotu, 10. septembra u Kosatici, selu nadomak Prijepolja. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva za brigu o selu i uz pomoć brojnih donatora.

Foto: PP Media

Na obroncima planine Zlatar, u Kosatici, na mestu zvanom Ljubatna bara, oko 4 kilometra udaljenom od manastira Mileševe, u subotu 10. oktobra sa početkom u 12h po drugi put održaće se kulturno-sportska manifestacija Miholjski susreti prijepoljskih sela.

Organizatori, grupa entuzijasta  koja vode poreklo i žive u Kosatici pripremili su bogat kulturno umetnički, zatim izložbeni program ali i razna sportska takmičenja, ili, što bi Goran Lovović, predsednik MZ Kosatica rekao, za sva čula ponešto.

– Pokušali smo da napravimo za svakog po nešto i da obuhvatimo „sva čula“. Ako hoćete da slušate muziku doveli smo pevače iz vika, doveli smo dvojničare, to je muzika koja se nekada slusala u našem selu. Žene iz Kosatice ili one koje vode poreklo praviće sukane pite i heljdopitu i druge specijalitete ovog kraja. Posvetili smo svoju pažnju i zanatima koji su nekada živeli u našem selu, to su rabadžijski poslovi i još mnogo zanimljivosti – kaže Goran Lovović, predsednik MZ Kosatica i poziva sve Prijepoljce da dođu u subotu u Kosaticu tačno u podne.

Goran Lovović predsednik MZ Kosatica i Dragana Varaklić direktorka TO Prijepolje, foto: PP Media

Podršku u organizaciji manifestacije pružiće i TO Prijepolje koja prepoznaje njen značaj i trud domaćina ne samo u promotivne svrhe već i za opstanak sela.

– Turistička organizacija je prepoznala to da svaka manifestacija koja se održava u ruralnim delovima opštine podstiče mlade da se vrate selu, i jako nam je bitno da imamo što više ovakih i sličnih manifestacija – rekla je između ostalog direktorka TO Prijepolje Dragana Varaklić.

U subotu će se u Kosatici birati i najbolja rakija a ocenjivanje će vršiti stručni žiri i članovi komisija, dok će pobednici biti nagrađeni.

Svi zainteresovani takmičari i izlagači za učešće mogu se prijaviti na brojeve telefona 063 653 771 ili 060 380 4602. Manifestaciju Miholjski susreti prijepoljskih sela, preko opštine, finansira Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije i brojni donatori.

PP Media