Mihrija Hadžić direktorka za primer – kulturne sadržaje kroji po ukusu publike

Nova Varoš – Predstava „Čorba od kanarinca“, godišnji koncert našeg Kulturno-umetničkog društva i pozorišni sadržaji za decu obeležili su u programskom smislu 2023. godinu. Ovi događaji ujedno su bili i najposećeniji – kaže Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“.

Mihrija Hadžić, direktorka Doma kulture „Jovan Tomić“ u Novoj Varoši

Ona ističe da je tokom proteklih 12 meseci priređeno tridesetak kvalitetnih pozorišnih, muzičkih, filmskih, književnih i likovnih događaja, kojima je prisustovalo 6.480 posetilaca. Broj posetilaca bi, tvrdi,bio i veći da objekat zbog sanacije pozornice nije bio zatvoren gotovo dva meseca.

Na teatarskom repertoaru tokom prošle godine našlo se ukupno 12 predstava, koje je propratilo više od 3.200 Novovarošana. Polovina su pozorišni sadržaji za decu, a njima je prisustvovalo 1.675 mališana iz grada na padinama Zlatara, dok je hit predstave profesionalnih glumačkih ansambala iz Beograda odgledalo 1.533 naših sugrađanki i sugrađana.

Najviše pažnje izazvali su ovih dana izvedena novogodišnja kolaž dečja predstava (400 gledalaca) , „Čorba od kanarinca“ u maestralnoj izvedbi prvaka beogradskog i srpskog glumišta Ljubomira Bandovića i Mine Lazarević, kao i monodrama o životu i tragičnoj sudbini Nadežde Petrović. 

Foto: A.Rovčanin

-Samo ova dva komada pogledalo je ukupno 750 ljubitelja pozorišta.Prilično dobra poseta (ukupno 1.400 posetilaca) zabeležena je i na šest priređenih događaja muzičkog karaktera. Najviše pažnje izazvali su koncerti „Drumovi“ , muzičko-poetski program posvećen prerano preminulom uredniku programa Doma kulture Faruku Ibišbegoviću i veliki godišnji koncert našeg KUD-a. Dobru posetu imao je i koncert svetski poznatog muzičkog sastava ‘Mostar sevdah reunion’- kaže Hadžić.

Kako bi kulturna ponuda bila što raznovrsnija, u Domu kulture su organiozovali i četiri likovna događaja. U pitanju su izložbe dela poznatog slikara Dragana Stojkova, Likovnog kluba „Zlatarska paleta“, kao i dve postavke radova iz lokalnih školskih ustanova. Sve njih je posetilo oko 300 ljubitelja slikarstva, a njihov broj svedoči o tome da su sadržaji ovog tipa tradicionalno najmanje interesantni domaćoj publici.

U programskoj šemi nije zapostavljena ni filmska umetnost. Na repertoaru se našlo desetak filmskih ostvarenja, najvećim delom onih za decu, koje je pogledalo ukupno 1.565 lokalnih filmadžija. Mališani su najviše bili oduševljeni projekcijama filma „Dečak delfina“, dok je najviše interesovanja nešto starijih poklonika filma izazvalo novo ostvarenje Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.

Prijatno iznenađenje bile su i dve književne večeri. Reč je promocijama knjiga , prve o liku i delu prote Jevstatija Karamatijevića, a druge novinara Dragoljuba Gagričića, obe u izdanju Istraživačko-izdavačkog centra „Stari Vlah“ iz Beograda. Ovim događajima prisustvovalo je blizu 500 ljubitelja knjige.

-Osluškujući ukus i želje već dobro profilisane i „negovane“ novovaroške publike, centralno mesto u programskoj šemi bili su pozorišni sadržaji. I tog pravca u programskom smislu držaćemo se i naredne godine. Iskustvo nam govori i da su lokalni ljubitelji pozorišta s pravom probirljivi, a to znači da su isključivo zainteresovani za predstave u izvođenju profesionalnih glumačkih ansambala – naglašava direktorka Hadžić i dodaje da, ipak, tokom 2024. neće biti izostavljeni ni ostali kulturni sadržaji, te da naši sugrađani i sugrađanke i u narednom periodu mogu očekivati bogat i raznovrstan program, koncipiran u skladu sa afinitetom publike, ali i raspoloživim budžetom za programe.

Pozornica u novom ruhu

Inače, Dom kulture „Jovan Tomić“ 2024. proslavlja značajan jubilej – 55. godina uspešnog rada i postojanja.

„DANI KULTURE“

U Domu kulture su u punom jeku pripreme za „Dane kulture“, tradicionalnu manifestaciju koja je na programu od 8. februara do 7. marta. Intezivirani su pregovori sa glumcima, pevačima, likovnim i književnim stvaraocima, a u ovoj ustanovi ističu da su okvirno već kreirali potencijalnu programsku koncepciju.

-Prve večeri festivala, a povodom jubileja Doma kulture, biće izveden prigodan muzičko-poetski kolaž, po idejnoj zamisli poznatog glumca i naratora Mikija Damjanovića. Na programu će se naći i dve hit predstave „Noć bogova“ u izvođenju Vojina Ćetkovića, Dejana Lutkića i Nebojše Ilića i duo drama „Pomahnitale“ sa Tanjom Kecman i Milošem Đorđevićem. U planu su i dve predstave za decu, kao i komad našeg zemljaka Nikole Dragaševića – ističe direktorka Doma kulture Mihrija Hadžić i još najavljuje izložbu dela Mome Kapora, eventualni koncert hora „VIVA VOX“ , književne večeri, filmske događaje…

INVESTICIJE

Poslednje dve, tri godine u Domu kulture će se pamtiti i po značajnim investicionim ulaganjima, najpre u rekonstrukciji unutrašnjosti objekta i prilaznih platoa, koju su sa 19,1 milion dinara finansirali Ministarstvo kulture i lokalna samouprava.

-U 2023. komletno je sanirana pozornica u centralnoj sali, a posao je podrazumevao kompletnu zamenu poda, zavesa, kao i nabavku pozorišne audio i vizuelne opreme. Investicija je vredna oko osam miliona dinara a finansirali su je Ministarstvo kulture i Opština Nova Varoš– kaže Mihrija Hadžić i najavljuje mogućnost novih ulaganja u zamenu sedišta i itisona u velikoj sali.

AMATERSKO POZORIŠTE

Članovi Amaterskog pozorišta Doma kulture počeće nakon praznika sa radom na novim projektima. Reč je o predstavama omladinskog i velikog ansambla, a oba komada režiraće Dragan Jakovljević.

-Reditelj se već bavi selekcijom tekstova i izborom glumaca, kako bi uskoro počele čitalačke probe. Plan je da prva premijera bude tokom ‘Dana kulture’ – najavljuje Mihrija Hadžić.

Varoške novine i PP Media