Ministar bez portfelja Đorđe Milićević posetio Prijepolje – povezivanje sa dijasporom šansa za razvoj

Prijepolje – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević posetio je opštinu Prijepolje. U razgovoru sa lokalnim zvaničnicima on se upoznao sa potencijalima koje grad na Limu pruža. Milićević je predstavio pogodnosti koje nudi ministarstvo na čijem je čelu i ukazao na benefite saradnje lokalne zajednice sa dijasporom.

Foto: A.Rovčanin

Prijepolje ima snažnu dijasporu, zahvaljujući kojoj je zaposlenje u svojoj sredini pronašlo oko 400 građana, rečeno je tokom posete ministra bez portfelja u Vladi Srbije Đorđa Milićevića.

– Ovo je bila prilika da još jednom ukažemo na važnost i na potencijale koji leže u našoj dijaspori i da kroz neke nove programe stvorimo uslove za novu saradnju i za neki novi napredak u lokalnoj samoupravi. Ministarstvo će tu svakako biti podrška i to je upravo zaključak sa sastanka koji smo održali sa ministrom– kazala je zamenica predsednika opštine Prijepolje Samira Ćosović.

Foto: A.Rovčanin

Dijaspora je potencijal lokalnog razvoja, smatra ministar bez portfelja u Vladi Srbije, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević. On je kazao da su analize koje su vršili, pokazale da ljudi iz dijaspore kapital ulažu uglavnom u rodno mesto.

– Da su naše analize tačne, pokazale su i informacije koje smo danas saznali u Prijepolju, a to je da zahvaljujući dijaspori i privrednicima iz dijaspore ovde je posao u Prijepolju dobilo 400 radnika, i ne treba na tome da se stane – naveo je ministar Đorđe Milićević.

Foto: A.Rovčanin

U celoj Srbiji potencijal koji ima dijaspora nedovoljno je iskorišćen i lokalne samouprave treba da dijasporu koriste kao resurs u cilju razvoja lokalne zajednice.

– Mnogo lokalnih samouprava smo obišli i ne postoji lokalna samouprava u Srbiji koja nema svoju dijasporu. Mi zato, kao kabinet smatramo da je potrebno veće uključivanje  i veće povezivanje lokalnih samouprava sa dijasporom i našim ljudima van matice. Plan nam je da povežemo lokalne samouprave sa udruženjima iz dijaspore, sa istaknutim privrednicima kako bi se pronašao zajednički interes u pogledu mogućnosti za investiranje i stvaranje uslova za povratak u zemlju – naglasio je Milićević.

PP Media