Ministarka Nela Kuburović obišla rekonstruisanu zgradu pravosudnih organa

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je zgradu pravosudnih organa u kojoj su smešteni Osnovni sud, Osnovno javno tužilaštvo i Prekršajni sud, koja je nedavno rekonstruisana seredstiva iz republičkog budžeta. Na zgradi sagrađenoj pre šest decenija ništa nije ulagano, stolarija je bila dotrajala a krovni pokrivač propao. Radovi na rekonstrukciji obuhvatili su sanaciju elektroinstalacije, zamenu stolarije, rekonstrukciju sanitarnih čvorova, termičku zaštitu fasade i krova kao i omogućen nesmetan prilaz osobama sa invaliditetom. Ukupna vrednost radova koji su izveli neimari firme Zlatibor gradnja iznosila je nešto više od 46 miliona dinara.

– Cilj radova bio je objedinjavanje pravosudnih funkcija u jednu organizovanu celinu sa odvajanjem od ostalih sadržaja, kao i sanacija, adaptacija i rekonstrukcija raspoloživog prostora. Osnovni sud, Osnovno javno tužilaštvo i Prekršajni sud sada su funkcionalno objedinjeni u jasno definisanu i zaokruženu celinu, sa jednim glavnim ulazom – kazala je nakon obilaska zgrade ministarka Nela Kuburović.

Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednik Osnovnog suda Mileta Bezarević u obilasku zgrade, foto: www.ppmedia.rs

Predsednik Osnovnog suda u Prijepolju Mileta Bezaravić zahvalio se u ime kolega sudija svima koji su pomogli da se ova zgrada rekonstrise i da im se napokon obezbede normalni uslovi za rad.

Inače ukupna površina zgrade iznosi više od 2.000 kvadratnih metara, a pravosudni organi koriste 80 odsto smeštajnih kapaciteta (više od 1.500 kvdradnih metara). U preostalih 20 odsto smeštene su druge institucije – MUP, Katastar, Dunav osiguranje.

– Ministarstvo pravde veliku pažnju posvećuje jačanju pravosudne infrastrukture, jer je to od velikog značaja za dobro funkcionisanje celog pravosuđa, bolji uslovi rada omogućavaju veću efikasnost zaposlenih, veći broj sudnica – veći broj sudećih dana – manje zaostalih predmeta – veća efikasnost celog pravosuđa – istakla je ministarka Kuburović.

Pored Prijepolja ministarstvo pravde je u proteklih nekoliko meseci završilo sanaciju i adaptaciju zgrade pravosudnih organa u Kraljevu, dok je u Užicu i Požarevcu izgradilo nove zgrade sudova.
PP Media