Minstar Branislav Nedimović posetio Prijepolje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas Prijepolje gde se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave a kasnije je razgovarao i sa članovima udruženja malinara “Zlatna malina” na čiji poziv je stigao u ovu sredinu. Nakon sastanka sa predsednikom opštine Dragoljubom Zindovićem i njegovim saradnicima ministar Nediović je između ostalog kazao da malina nije berzanska roba i da ne može imati jedinstvenu cenu, te da to pre svega zavisi od tržišta koje diktira cenu. Ovo je bio samo jedan u nizu sastanaka koje su predstavnici najačeg prijepoljskog udruženja malinara održali sa resornim ministrom u cilju pronalaženja rešenja za probleme koje ih muče, a to je pre svega niska otkupna cena. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u grad na Limu stigao je na poziv najačeg ovdašnjeg udruženja malinara. Međutim pre nego što se sastao sa njima Nedimovića je primio prvi čovek ove opštine Dragoljub Zindović sa saradnicima, koji je ministra upoznao sa svim onim što lokalna samouprava čini kako bi pospešila razvoj poljoprivrede. Sa ministrom Nedimovićem postignut je dogovor da se ubuduće na graničnom prelazu Jabuka prema Crnoj Gori obezbedi obavljanje fito sanitarnog pregleda što će olakšati poljoprivrednim proizvođačima izvoz robe ka ovoj zemlji.

– Nekoliko ključnih stvari dogovorili smo sa ministrom i jako sam zbog toga zadovoljan. Osposobljavanje graničnog prelaza na Jabuci za fito sanitarni pregled na zahtev naših poljoprivrednih proizvođača biće realizovan uz pomoć ministarstva. Druga važna stvar koju smo dogovorili tiče se realizacije izgradnje transfer stanice, na rešavanju tog, za nas gorućeg problema radiće se užurbano, gde pomoć ministarstva neće izostati – naglasio je predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, foto: www.ppmedia.rs


Pozitivna stvar koja se desila u posladnja dva dana a tiče se malinara jeste da je jedan veliki otkupljivač ovog voća podigao svoju otkupnu cenu sa 110 dinara na 163 dinara, istakao je Nedimović.

– Jedan veliki otkupljivač platiće svima koji su predali malinu 163 dinara. Sad je na udruženjima i njihovoj organizaciji da to i sa drugim hladnjačama dogovore. Imamo ukupno 603 otkupljivača u Srbiji, vi nikada ne možete da postignete jedinstvo to je jednostavno tržišna utakmica gde jedni vuku druge. Imam informaciju da će cena u Arilju još rasti u odnosu na sadašnju – tvrdi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nakon nekoliko sastanaka održanih u Beogradu ovo je prvi sastanak održan na “domaćem terenu”, kazao je predsednik udruženja malinara “Zlatna malina” Mirsad Obućina i dodao da su ministra upoznali sa svim problemima koji muče malinare ovog kraja.

Udruzenje malinara Zlatna malina, foto: www.ppmedia.rs


Otkupna cena maline u Prijepolju iznosi oko 135 dinara, proizvođači se nadaju da ce ona najpre biti izjednačena sa cenom koja je u ostalim delovima zemlje i kreće se oko 165 dinara a kasnije se i popeti na 200 dinara što bi njih donekle zadovoljilo proizvođače.
PP Media