U manastiru Mleševa ustoličen episkop Atanasije

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je predvodio Patrijarh Irinej, uz prisustvo jereja Srpske pravoslavne crkve, uveden je u tron Episkop mileševski Atanasije. Svetom arhijerejskom liturgijom koju je predvodio Patrijarh Irinej, uz prisustvo Mitropolita zagrebačko – ljubljanskog Porfirija, Episkopa žičkkog Justina, raško – prizrenskog Teodosija, banatskog Nikanora, budimljansko – nikšićkog Joanikija, bihaćko – petrovačkog Sergija, kao i brojnog sveštenstva i đakona Srpske pravoslavne crkve, uveden je u tron Episkop mileševski Atanasije.
Nakon što je pročitao zvanični akt Svetog Arhijerejskog Sabora o postavljenju Njegovog Preosveštenstva g. Atanasija u tron Eparhije mileševske, Patrijarh Irinej predao je žezal novoizabranom Episkopu. Patrijarh je zamolio verne da novom Episkopu požele dobrodošlicu i da ga prime kao svog oca i učitelja, bivajući mu odani i poslušni kao svom jerarhu i arhipastiru.

Prijepolje Episkop mileševski Atanasije, foto: A.Rovčanin


U svom prvom obraćanju novoizabrani Episkop mileševski Atanasije kazao je da je njegov ulazak u tron mileševske Episkopije velika čast, ali i obaveza i pozvao verujući narod da mu na tom zadatku pomogne i da zajedno sa njim uz božiju pomoć doprinesu da sve što je dobro udvostruče i da se borbom protiv zla odupru izazovima koji su brojni.

Visoka državna delegacija na ustoličenju Episkopa mileševskog Atanasija, foto: www.ppmedia.rs

Atanasije je četvrti Episkop mileševski od njenog osnivanja 1992. godine. Svečanom bogosluženju u manastiru Mileševa prisustvovao je i izaslanik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, predstavnici Islamske zajednice, lokalne vlasti i mnogobrojni vernici.
Izvor: Večernje novosti