Miroslav Đunisijević pobednik 14. trubačkog sabora na Кolovratu

Prijepolje – Miroslav Đunisijević (14) iz Arilja pobednik je ovogodišnjeg trubačkog sabora na Кolovratu. Stručni žiri ocenio je da je Miroslav ove godine svirao tehnički dobro i kvalitetno, ali da je pokazao da se truba svira pre svega srcem.

Trubački orkestri na pozornici na Kolovratu, foto: GZS i PP Media

“Za mene kao mladog trubača ovo je neviđeni podstrek, ova nagrada mi puno znači i nastaviću da se trudim i vežbam kako bi i dalje osvajao nagrde. U ovakvoj konkurenciji pobediti to je za mene i moj orkestar veliko priznanje”, u dahu kaže mladi Đunisijević.

Pobednik 14. Sabora trubača na Kolovratu, Miroslav Đunisijević, foto: GZS i PP Media

Na ovogodišnjem 14. po redu nadmetanju učestvovalo je 10 trubačkih orkestara iz zapadne Srbije.

Iako ove godine Кolovrat nije bio predtakmičarski centar za veliki Sabor trubača u Guči, ponovo je okupio veliki broj trubačkih znalaca koji veruju da ko bar jednom pobedi na Кolovratu ima svetlu budućnost.

“Prošle godine, upravo na ovom takmičenju sam pobedio i iste godine osvojio Zlatnu trubu u Guči. To je dovoljan razlog da dođem ponovo. Ono što ovo takmičenje izdvaja od drugih, jeste pre svega dobro druženje i dobrodošlica ovdašnjih ljudi koji žive za ovu manifestaciju”, kazao je Marko Trnavac.

Marko Trnavac, foto: GZS i PP Media

Isto mišljenje ima i njegov kolega Ivan Đenadić koji je takođe odavde krenuo put slave i učesnik je na ovom trubačkom festivalu od njegovog osnivanja.

Ivan Đenadić, foto: GZS i PP Media

Trubački sabor na Кolovratu pokrenula je nekolicina lokalnih entuzijasta i pre svega zaljubljenika u ovaj limeni instrument. Pa iako se i danas uglavnom sve svodi na njihov entuzijazam ovo takmičenje živi i uvek je dobro posećeno, a trubači se rado odazivaju.

Jedan od osnivača sabora na Kolovratu, Jovan Radulović, foto: GZS i PP Media

“Sve dok postojimo i dok smo živi truba će se svirati na Кolovratu, bez obzira da li će nam lokalna samouprava izaći u susret ili ne”, tvrdi jedan od osnivača ove manifestacije Jovan Radulović i dodaje da su za iduću godinu već u planu brojne novine.

“Namera nam je da sledeće godine za 15. jubilarni festival, obogatimo program i eventualno produžimo trajanje na dva dana. Ovo je jedna od manifestacija po kojoj se Prijepolje prepoznaje”, ističe direktor TO Prijepolje Nebojša Svičević.

Direktor Turističke organizacije Prijepolje, Nebojša Svičević, foto: GZS i PP Media

Inače, vremenski uslovi nisu išli na ruku organizatorima, ali kiša i hladno vreme nisu sprečili najvernije zaljubljenike u ovaj instrument da dođu i uživaju u zvucima trube. Nakon takmičenja usledio je koncert Poseban aplauz i trubačkog orkestra Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte koji je sve prisutne podigao na noge, a vrlo brzo razvilo se i veliko kolo.

Nakon zvaničnog takmičarskog i revijalnog dela manifestacije narodno veselje nastavilo se pod šatrama i ugostiteljskim objektima do ranih jutarnjih sati.

GZS i PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *