Mladi novovaroški lovac odstrelio divljeg vepra teškog više od 100 kg

Nova Varoš – Svi koji se bave lovom maštaju da odstrele trofej sa kojim će se ponositi. Nekima to nikad ne pođe za rukom, ali mladi Radenko Đenadić iz sela Božetići kod Nove Varoši na samom početku svog lovačkog staža zaslužio je ponos svojih starijih kolega. Tokom lovačke ekspedicije bistrog oka i mirne ruke uspeo je da odstreli neverovatn trofej, divljeg vepra teškog preko 100 kilograma.

Mladi lovci iz okoline Nove Varoši, foto: Rina

“Lovili smo na prostoru lovačke sekcije “vrhovi Debelja”, gde je nas desetak lovaca i nekoliko pasa krenulo u izvidnicu. Odjednom se začuo neverovatan zvuk kada je istrčala ogromna grodosija. Na prvi pogled mislili smo da je medved, ali kada je naš kolega Radenko presudnim hicem savladao zver, ispostavilo se da je divlji vepar. Кada smo ga stavili na vagu i izmerili, bio je težak 125 kilogarama”, kazao je za RINU, lovac Rade Leković.

Međutim, ovo nije samo običan divlji vepar već onaj koji je mesecima meštanima okolnih sela na padinama Zlatara pravio velike probleme i materijalnu štetu na imanjima. Tako su samo jednim hicem “ubijene dve muve”. Mlaćani Radenko se upisao kao vrstan lovac, a meštani rešili muke.

“Sad kad više ne može da pravi štetu, dosta smo bezbedniji i imamo miran san. Кomšiji je prošle godine za samo jedno popodne divlji vepar uništio celu parcelu pod kukuruzom od jednog hektara. Uništavao je sve od poljoprivrednih kultura što mu se nalazilo na putu, nije ni čudo što je imao toliku kilažu. Nadamo se da se takve slike neće više dešavati”, dodao je Leković.

Divlje svinje u potrazi za hranom sve češće prilaze sve više naseljenima mestima i porodičnim kućama. Ulsed njihovog povećanog broja, pravilno i plankso izlovljavanje jedino je rešenje da ove životinje ne oberu veći deo letine u selima u okolini Nove Varoši.

Rina i PP Media