U Domu za stare “Terza Eta” kod zaposlene potvrđena korona

Priboj – Zaključno sa 15. julom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID – 19 kod 16 korisnika i 36 zaposlenih, navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zaposljavanje,boracka i socijalna pitanja. Prisustvo korona virusa potvrđeno je i kod jedne zaposlene u Domu za smeštaj odraslih i starijih ”Terza Eta” u Priboju.

Dom za smeštaj odraslih i starih lica “Terza Eta” u Priboju, foto: Terza Eta

Prema tvrdnjama direktorke ove ustanove, Žane Ćetković, ova zaposlena se nalazi u izolaciji, a iako se radi o samo jednom slučaju koji nije bio opasan ni za zaposlene a ni korisnike, “Terza Eta” prešla je na sistem karantinskog rada.

Žana navodi da je prisustvo korona virusa potvrđeno je kod zaposlene nakon što je proteklo 14 dana od njene poslednje smene. Ona se nalazi u izolaciji i njeno stanje je stabilno, ali obzirom da su aktuelni protokoli takvi i da se svaki evidentiran slučaj zaraze prijavljuje Zavodu za javno zdravlje Uzice, Dom za smeštaj odraslih i starijih “Terza Eta” je pod nadzorom Zavoda, a samim tim našao se i na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao Dom u koji je ušao virus kovid 19.

– Radi bezbednosti korisnika ali i samih zaposlenih organizovan je karantinski rad koji podrazumeva sledeće – zaposleni su raspoređeni u dve smene i rade 15 dana u Domu ne napuštajuci objekat. Po isteku 15 dana, dolazi nova smena zaposlenih koja takođe radi 15 dana nenapuštajući objekat Doma i tako u krug. Ovo nije novina za Dom “Terza Eta”, obzirom da je karantinski rad bio organizovan još polovinom marta ove godine, kada je bilo uvedeno vanredno stanje – kaže direktorica Doma za smeštaj odraslih i starijih lica u Priboju Žana Ćetković, i dodaje da se poštuju sve mere u cilju sprečavanja i širenja korona virusa.

– Svi zaposleni se pre ulaska u dom testiraju nakon proteka određenog vremena i odsustva, obavezno se nose zaštitna odela i maske i redovno kontroliše i prati stanje korisnika, što svakako i jeste delatnost ove ustanove. Za sada je epidemioloska situaciju stabilna i pod kontrolom – tvrdi Žana.

Inače, u Domu za smeštaj odraslih i starijih lica “Terza Eta” u Priboju trenutno se nalazi 46 korisnika i 7 zaposlenih.

PP Media