Zbog požara na deponiji uvedena vanredna situacija na delu opštine Prijepolje

Prijepolje – Zbog višednevnog požara na nesanitarnoj deponiji Stanjevine, a na predlog Štaba za vanredne situacije predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine, koja gravitira na području ugroženom posledicama požara.

Zbog požara na deponiji uvedena vanredna situacija na delu opštine Prijepolje, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević kaže da vatrogasci konstantno gase požar i da su do sada utrošili više od 350 kubnih metara vode, međutim da vatra i dalje gori, pa je bilo neophodno proglasiti vanrednu situaciju kako bi se brže prevazišla nastala situacija.

Komandir Vatrogasno spasilačke jedinice Vujadin Kovačević, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Da bi se požar uspešno ugasio neophodno je da se deponija prespe tamponom zemlje, kako bi se sprečio dotok kisonika i požar ugasio. Teško je precizirati kada će on biti ugašen – kazao je za prijepoljski portal “PP Media” Kovačević.

Žitelji Prijepolja već drugi dan guše se u žestokom dimu koji vetar donosi sa deponije Stanjevine. Gust dim pokrio je gotovo celu Limsku dolinu. Najkritičnija situacija je u Zalugu, neselju koje od deponije samo deli reka Lim. Građani su ogorčeni zbog požara i kažu da je to odraz stanja u kojem se Prijepolje nalazi u poslednjih nekoliko godina.

Gust dim prekrio Zalug, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

– Ovo je katastrofa, živim u Nemačkoj, došao sam na odmor sa familijom međutim deca su non stop u kući, ne smeju da izađu vani jer je dim po celom naselju. Sigurno je i opasan, možda i kancerogen. Zbog toga ću prekinuti odmor i vraćam se u Nemačku pre nego štp sam planirao – kaže Ferid Ćorić koji više od jedne decenije živi u Nemačkoj i svake godine odmor provodi u rodnom gradu.

Inače, kako nezvanično saznajemo jedna osboba u noći između utorka i srede zbog gušenja dimom i glavobolje primeljena je u prijepoljsku bolnicu. Nesanitarna deponija smeća Stanjevine smeštena ja na samom ulasku u Prijeoplje neposrednu uz magistralni put koji vodi ka Jadranu.

PP Media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *