Mnogim penzionerima se ukida eko-taksa

Ubuduće će od plaćanja obavezne ekološke takse biti izuzeti nezaposlena lica, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina, navodi se u nedavno usvojenoj uredbi koju je donela Vlada Srbije. Druga novina je da će se naplata vršiti prema emitovanom zagađenju, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

Sve do sada, ekološka taksa naplaćivana je po kvadratnom metru stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda. To je stvaralo probleme privrednicima, pravilo velike razlike u naplati i ostavljalo prostor za različite vrste zloupotrebe.

– Ubuduće, taksa će biti naplaćena isključivo prema obimu zagađenja vode, vazduha ili tla. To znači, ako zagađujemo, platićemo, ako ne zagađujemo, nećemo platiti – kaže za “Novosti” Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Naknada za zagađenje životne sredine biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima. Drugu naknadu, koja je propisana za zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika, platiće i građani koji zagađuju životnu sredinu.

– Na listi platiša biće i firme koje prevoze naftne derivate i opasne industrijske materije. Uredbom su obuhvaćeni i proizvođači opasnog otpada, kao i oni koji ga odlažu – kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata, koju će obavljati gradovi i opštine. Svi prihodi biće uplaćeni u njihove budžete.

– Uz Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i Agenciju za zaštitu životne sredine, biće angažovano i više ekoloških ispektora na lokalu. Računa se da će se primenom udvostručiti prihodi po tom osnovu. Biće povećana izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije – navode iz agencije.

Novo pravilo najviše će uticati na prozvođače koji posao obavljaju zastarelim tehnologijama. Na ovaj način uvodi se poštovanje principa “zagađivač plaća”, koji se nekoliko decenija primenjuje u EU.

TONE OTPADA STIŽU NAM IZ RUMUNIJE

Istovremeno sa najavom o subvencijama za reciklažu otpada i ulaganjem u postrojenja za preradu otpada, povišen vodostaj doneo je tone smeća u reku Tamiš iz susedne Rumunije. Porastom vodostaja ove reke, došlo je do pokretanja i bujice đubreta, koje je voda povukla sa nepoznatih mesta, deponija i obala iz susedne države.

– Nažalost, ne postoje mere kojima možemo da utičemo na način odlaganja otpada u drugim državama – kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema poslednjim informacijama, brana u Tomaševcu je otvorena, zbog čega je sadržaj nastavio da pluta rekom. Stanovnici su mogli da vide plastični otpad, džakove i ostatke uginulih životinja.

Novosti