More zasad samo na razglednici

Odlazak na more ove godine čini se nikada nije bio dalji. Mnoge zemlje tek počinju da relaksiraju svoje zabrane koje su uvele zbog pandemije virusa, pa je još rano pričati šta će biti sa merama kada je reč o turističkim putovanjima.

Bilo da države primaju turiste, bilo da njihovi građani idu negde na odmor u inostranstvo. Jedno je sigurno, najveće turističke destinacije poput Grčke, Španije, Italije, Turske ili Hrvatske ove godine definitivno će doživeti težak udarac na ovu granu privrede.

Kako objašnjavaju stručnjaci, pojedine zemlje donose određene mere, kako i pod kojim uslovima bi se moglo letovati, ali je većina tih stvari, za hotelijere, agencije i sve one koji nude smeštaj, gotovo neisplativa. Naročito za velike komplekse, kojima se ne isplati da rade sa 50 odsto kapaciteta, pa bi zbog toga, mnogi poznati hotelski lanci mogli ove sezone da ostanu zatvoreni.

I dok će najveće turističke zemlje tek da sabiraju gubitke, turiste u Srbiji brine šta će biti sa aranžmanima koje su uplatili još dok nije bilo vanredne situacije i pandemije. Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je da je spremna uredba, kojom će biti rešeno pitanje uplaćenih aranžmana. Građanima će biti ponuđeno da umesto novca dobiju vrednosne vaučere i iskoriste ih do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko to ne upotrebe, agencija bi u tom slučaju bila dužna da im novac vrati posle isteka tog roka.

– Grčka je donela zakon da vlasnici njihovih hotela i smeštaja ne moraju da vrate novac, već da to daju kroz vaučer, koji može da se iskoristi u narednih 18 meseci – objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. – Čak i da hoćemo, uslovno kažem, da ih tužimo, oni bi imali na šta da se pozovu i da ne vrate novac. Ukoliko se ne usvoji uredba kod nas, koja omogućava vaučere, više od 90 odsto agencija bi propalo. Čak i kada bi ih građani tužili, ništa time ne bi dobili.
Prema rečima Seničića, uredba predviđa da putnik može vaučer da iskoristi do kraja sledeće godine. Najlakše će biti ako turista bude hteo da ode na isto mesto koje je i uplatio, i u istom periodu. Ukoliko neko bude hteo nešto drugo, vaučer će da važi, ali će doplatiti za ostatak aranžmana, ukoliko je on skuplji. Vaučeri će glasiti na lično ime i prezime, kako ne bi došlo do trgovine. Uz to, oni bi bili obuhvaćeni polisom osiguranja za sledeću godinu, pa bi tako putnici bili obezbeđeni, ukoliko agencija propadne. Ko ne želi da iskoristi vaučer, novac bi mogao da dobije već od januara 2022. godine.

U Srbiji je preko turističkih agencija do sada uplaćeno oko 480.000 aranžmana. A o vaučerima, umesto o aranžmanima, razmišljaju i druge zemlje. Neke su već donele uredbe kojima je to i regulisano.

– Velike agencije ovo će lakše pregurati, otpustiće deo zaposlenih ali će preživeti – govori Seničić. – Problem su i mali subagenti, kojima će teško pasti ukoliko ne bude bilo letnje sezone. Zvog toga smo od Ministarstva finansija tražili neke dodatne mere za turizam, videćemo šta će biti omogućeno i odobreno. Problem je i to što zasad još ništa ne znamo kako će ova sezona da izgleda. Ne samo kod nas već i u čitavom svetu. Ako bude bio obavezan karantin po povratku u zemlju ili odlasku u neku drugu, sigurno je da niko neće hteti da putuje. Uz to, restrikcije u prevozu koje se najavljuju, da mora biti svako drugo mesto prazno, nikako se ne isplate prevoznicima.

GRČKA DANAS ODLUČUJE

Grčka bi, kako javlja naš dopisnik iz Atine Zvonimir Šimunec, trebalo danas posle podne posle sednice vlade da saopšti i zvaničan plan kako da spase turističku sezonu. To podrazumeva određene mere u hotelima, na plažama i u ugostiteljskim objektima. Neke najave su da bi 10. juna trebalo da se otvore plaže, a već 15. i hoteli i drugi smeštaj. Nije još poznato na koji način će biti regulisan dolazak turista u Grčku. Gde će i da li će morati da se rade testovi na virus.

Novosti