Državno finale Sportskih igara mladih u Beogradu

Beograd će od 19. do 23. jula biti domaćin državnog finala Sportskih igara mladih (SIM), najveće i najmasovnije regionalne manifestacije za decu i omladinu.
Na više terena na Adi Ciganliji 950 osnovaca iz cele Srbije takmičiće se u devet disciplina – odbojci, basketu, rukometu i odbojci na pesku (20. i 21. jula), kao i malom fudbalu, stonom tenisu, šahu, tenisu i igri „između dve vatre“ (22. i 23. jula).
Državno finale SIM-a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, i uz pomoć i podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Mali sportisti koji učestvuju na državnom prvenstvu tokom proleća i leta pobeđivali su na SIM-ovim takmičenjima, kao i na turnirima koje je SIM organizovao u saradnji sa fudbalskim, rukometnim i odbojkaškim savezima. Ove godine, Igre su okupile 50.000 dece uzrasta od sedam do 15 godina iz 32 grada Srbije koji su na terenima pokazali zavidne veštine, spretnost i umeće u više sportskih disciplina. Najbolji među njima nadmetaće se u Beogradu, a pobednici državnog prvenstva braniće boje Srbije na međunarodnom finalu Igara krajem avgusta u Splitu, na kom će se takmičiti i njihovi vršnjaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Predsednik organizacionog odbora SIM-a Zdravko Marić, koji je osnovao je ovu manifestaciju pre 20 godina, kaže da je najveći uspeh od prvih Igara do danas to što je za decu sve besplatno, a pravo na učešće ima svako dete.
-Od takmičenja za najmlađe lokalnog karaktera, Igre su stasale u najveći program za borbu protiv svih oblika zavisnosti i nasilja u regionu koji promoviše druženje, negovanje pravih vrednosti, bavljenje sportom i fer-plej – ističe Marić.
Ambasadori najmasovnije balkanske sportske manifestacije za decu i omladinu su Luis Figo, Dejvid Bekam, Nemanja Matić i Luka Modrić, a osnivač i prvi predsednik engleske Premier lige Dejv Ričards je od pre desetak godina počasni predsednik SIM-a.
PP Media