Mostovi Balkana 1. i 2. avgusta u Prijepolju

„Mostovi Balkana” je smotra izvornog stvaralaštva balkanskih naroda. Ova manifestacija predstavlja nastavak tradicionalne smotre „SOPOTNIČКI IZVORI” koja je tokom 13 godina svog trajanja okupljala folklorne ansamble, pevačke grupe i instrumentaliste iz različitih krajeva Srbije.

Usled ukazane potrebe za većim i pristupačnijim prostorom, kao i idejom da manifestacija postane međudržavna – balkanska, promenjena je lokacija i sam naziv, tako da je selo Jabuka nedaleko od Prijepolja, postalo mesto održavanja „Mostova Balkana”, ove godine trinaesti put po redu.


Program Festivala je baziran uglavnom na tradicionalnim igrama uz pratnju na tradicionalnim instrumentima. Tu su i pesme, posebno staro tradicionalno polifono pevanje diafonog tipa, kao i drugi oblici vokalnog izvođenja zastupljeni u tradicijama naroda sa ovog područja i sa područja zemalja iz kojih učesnici dolaze, instrumentalna svirka na različitim tipovima tradicionalnih instrumenata, solistički ili u okviru ansambala; vokalno-instrumentalna izvođenja, pre svega epskih pesama koje su veoma dobro očuvane u tradicijama balkanskih naroda; igre – plesovi, naročito najstariji, obredni-običajni, oni koje prati pevanje ili instrumentalna muzika.


Mesto održavanja manifestacije je naselje Jabuka koje je na tromeđi tri države (Srbije, BiH i Crne Gore), odnosno opština Prijepolja, Pljevalja, Čajniča i Rudog, dobro povezano saobraćajnicama (pruga Beograd-Bar, dobrim putem povezano sa magistralnim putem), a što je vrlo važno ima i dovoljno mesta za parkiranje vozila.

Ova lokacija omogućava da se program izvodi i na više pozornica što planiramo da ubuduće uvedemo kao novinu. Jabuka je u bivšoj Jugoslaviji bilo poznato zimsko dečije odmaralište a takođe je poznata i po Memorijalnom kompleksu Boško Buha.

PP Media