Više od 150.000 penzionera traži pravdu na sudu

Više od 150.000 penzionera obratilo se od novembra do danas PIO fondu, Državnom pravobranilaštvu i sudovima u kampanji „Stavimo tačku na pljačku“, koju su organizovali Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica i Udruženje sindikata penzionera i na taj način pokazali da nisu pristali da im se više od tri godine oduzima deo stečene penzije.

Svi oni tražili su od Fonda da im izda rešenje kolika penzija im se isplaćuje primenom Zakona o privremenom umanjenju, kao i za koliko novca su svih ovih godina uskraćeni. Sa tim papirima penzioneri planiraju da dalje pravdu potraže na sudu, ako treba i u Strazburu.

Za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, ovo je ponižavajuće – kaže Jovan Tamburić, predsednik USVPS. – Najavljeni protest nije usmeren protiv Srbije kao države, nego upravo protiv onih koji krše moralne principe i Ustav Srbije.

On objašnjava da će sadašnji i budući penzioneri dobiti socijalu bez obzira na doprinose u toku rada i tada će biti besmislena priča o vraćanju delova penzije koji se otimaju po sada važećem zakonu i na druge načine.

– Jasno je da penzioneri prvo treba da sačuvaju PIO fond, a on se ovakvom politikom urušava – smatra Tamburić. – Problem je i što se velikom broju poslodavaca toleriše formalna isplata minimalnih zarada, dok neformalno zaposlenima deo zarade isplaćuju na ruke i na takav način se pljačka i fond PIO, ali i budžet.

Tamburić naglašava da izostaje solidarnost onih kojima penzije nisu smanjene sa onima kojima su smanjene, jer ih ubeđuju da ni njihovi čekovi ne bi bili sigurni da nije bilo smanjivanja „visokih“ penzija.

Više od 150.000 penzionera traži pravdu pred sudom, foto: Večernje novosti

Fiskalni savet takođe je nedavno ocenio da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalje ostaje na snazi i upozorio da zadržavanje te mere može predstavljati ozbiljan fiskalni rizik, s obzirom na osnovanost tužbe, koju najavljuju penzioneri.

U dokumentu Fiskalnog saveta, pod nazivom „Mišljenje na Fiskalnu strategiju za 2018. godinu, sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu“, pored ostalog piše: „Verovatno najveći nedostatak fiskalne strategije je to što se njom ne precizira kada će se ukinuti privremeno umanjenje natprosečnih penzija kojim je narušen ekonomski odnos između uplaćenih doprinosa i isplaćenih penzija. Ovakva mera, koja je doneta krajem 2014. može da se opravda kada zemlji preti neposredna opasnost od izbijanja krize javnog duga.

– Međutim, ta opasnost prošla je u 2017. jer je javni dug počeo trajno da se smanjuje, a penzije su praktično dostigle svoj dugoročno održivi nivo, zbog čega nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalje ostaje na snazi – kažu u Fiskalnom savetu. – Zadržavanje ove mere može sada predstavljati i ozbiljan fiskalni rizik, budući da se najavljuju tužbe penzionera. Ove tužbe bi se, za period od 2018, lako mogle pokazati kao osnovane.

PROTEST

SINDIKAT penzionera i Sindikat vojnih penzionera pozvali su građane da im se sutra pridruže na protestu koji će organizovati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kao i u protestnoj šetnji do Predsedništva i Ustavnog suda.

Mihailo Radović kaže da je cilj protesta da se poništi neustavni zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija i da se podseti da je prošlo dve godine od podnošenja inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu Srbije.

– U Ustavnom sudu nam je rečeno da je u razmatranju – rekao je Radović. – Penzioneri od lepih reči ne mogu da žive i ne mogu da čekaju 2025. godinu da bi imali bolje uslove života.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, rekao je da oni protestom žele da iskažu neslaganje sa reformama koje su počele i završavaju se na penzionerima.
Izvor: Večernje novosti