Na bolničkom lečenju 34 pacijenta, četvoro na respiratorima

Od 65 potvrđenih slučajeva novog korona virusa 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, 31 pacijent je na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Ilustracija, foto: www.ppmedia.rs A.Rovčanin

Od ta četiri pacijenta, tri su u KC Vojvodina i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu.

Lončar za Prvu televiziju kaže da je takva situacija očekivana, da je Ministarstvo zdravlja uvelo nove telefonske linije, da su uvedena telefonska psihološka savetovališta, ali da će i svi domovi zdravlja imati telefonske linije na koje će građani moći da dobiju informacije i savet svog izabranog lekara.

Lončar kaže da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova i da je od Svetske zdravstvene organizacije stiglo još toliko.

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

„Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni”, rekao je Lončar, prenosi Tanjug.

Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

„Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote”, kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.

Tanjug