Na gradskim ulicama u Novoj Varoši novih 19 „ležećih policajaca“

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Nova Varoš, na zahtev građana, postavio je na gradske ulice 19 „ležećih policajaca“. Najviše u blizini škola, sportskih i dečijih terena i u centru grada, kako bi usporili brzinu vozilima i sprečili najgore.

Foto: A.Rovčanin

-Imali smo dosta zahteva iz različitih delova grada da se postave ‘ležeći policajci’ u cilju povećane bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, posebno dece. Zato smo akciju i sproveli u rekordnom roku, u skladu sa zakonom Nacionalnom strategijom o bezbednosti saobraćaja i lokalnim akcionim planovima u ovoj oblasti – kaže za „Varoške novine“ opštinski saobraćajni inspektor Aleksandar Marinković, član lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Prioritet su bile lokacije u blizini obrazovnih ustanova i sportskih terena u gradskoj zoni i prigradskim naseljima, kao i dve najprometnije ulice – Karađorđeva i Svetog Save. Nabavka i ugradnja „ležećih policijaca“ bila je poverena specijalizovanoj firmi iz Temerina. Vrednost projekta je oko 1,1 milion dinara, a sredstva su obezbeđena iz namenskog fonda od naplate saobraćajnih prekršaja načinjenih na teritoriji opštine Nova Varoš.

-Na lokacijama gde je puno dece dodatni ‘ležeći policajci’ su bili preko potrebni, dok je njihovo postavljanje u glavnim gradskim ulicama malo rasteretilo saobraćaj, jer ih nestpljivi vozači zaobilaze u ‘širokom luku’ i radije saobraćaju magistralom – kaže još Marinković.

U Opštini kažu da će i ubuduće imati „sluha“ za zahteve i potrebe građana, te će gumirani usporivači brzine biti montirani i u drugim delovima grada, na mestima gde to uslovi saobraćaja dozvoljavaju.

Izvor: Varoške novine i PP Media