Proslava 800 godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve u Eparhiji mileševskoj

Prijepolje – Eparhija mileševska obeležiće 800. rođendan SPC na čitavom svom prostoru, raznim svečanostima, najavio je Episkop mileševski Atanasije.

On je istakao da će se u danima koji su pred nama 25, 26, i 27. oktobra ovaj veliki jubilej obeležiti nizom svečanosti u manastiru Mileševa, Prijepolju, Pribojskoj banji, Priboju i Pljevljima.

Prema njegovim rečima osamstoti rođendan SPC u biće spojen sa domaćim svečanostima.

“Tako ćemo slaviti ktitorsku slavu manastira Svetog kralja Vladislava koju nismo dovoljno proslavili zbog žičkih događanja, ali ćemo slavlje upotpuniti sada. Obeležićemo takođe i 10 godina postojanja i delovanja crkvenog gradskog hora “Sveti knez Lazar” iz Priboja”, kazao je vladika mileševski.

“Počećemo molitvom 25. oktobra u manastiru Mileševi, večernjim bogosluženjem u 17 časova, a uveče u 19 časova u prijepoljskom Domu kulture biće održan koncert umetničkog ansambla Ministarstva odbrane ’Stanislav Binički’. Sutradan 26. oktobra služiće se Božanska liturgija koja je najznačajniji deo našeg okupljanja i koja će biti služena u manastiru Mileševa sa početkom u devet sati, očekuje se služenje više arhijereja SPC. Posle liturgije biće održana svečana akademija, a potom će biti izvršen čin osvećenja zemljišta na kome će biti izgrađen mileševski Svetosavski dom i potom sledi trpeza ljubavi. Potom u 17 časova prelazimo u manastir Svetog Nikolaja u Pribojskoj banji gde će se služiti praznično večernje. U 19 časova u Priboju će početi festival horske muzike na kojem će učestvovati brojni horovi, među kojima će biti i Prvo pevačko društvo iz Beograda. Na dan Svete Petke prelazimo u drugi deo eparhije u Pljevlja gde će u hramu posvećenom ovoj svetiteljki biti služena Božanska liturgija, a nakon toga sledi svečana litija, veče je predviđeno za održavanje svečane akademije”, zaključio je Episkop mileševski Atanasije.

PP Media i GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *