Na javnim radovima u Novoj Varoši prošle godine angažovana 103 lica

Nova Varoš – Opština Nova Varoš je prošle godine iz budžeta izdvojila devet miliona dinara za podsticaj zapošljavanja, a isto toliko sredstava će opredeliti i tokom 2024. Lane je uspešno sprovedeno nekoliko mera predviđenih opštinskom i državnom politikom zapošljavanja, zahvaljujući čijoj realizaciji su na određeno vreme radno angažovana ukupno 103 lica sa tržišta rada, od kojih je čak 81 žena. Od toga u okviru Lokalnog akcionog plana uposlena su 53 lica.

Foto: A.Rovčanin

Savet lokalnog akcionog plana zapošljavanja, kojim predsedava Predrag Šaponjić, nedavno je analizirao rezulate mera i efekte prošlogodišnjeg plana i programa rada na polju podsticaja zapošljavanja. Ocenjeno je da je učinak zadovoljavajući i u skladu sa interesovanjem lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

-Zbog pozitivnih iskustava iz prethodnih nekoliko godina, najveći deo sredstava, ukupno 8,9 miliona dinara, lane je iz opštinske kase i manjim delom iz republičkog budžeta, utrošeno za realizaciju mera javnih radova. Od toga je oko 750.000 dinara zajedničkih sredstava države i opštine izdvojeno za sufinansiranje javnih radova, a oko sedam miliona dinara iz opštinske kase za meru tehničke podrške– pojašnjava predsednik Saveta lokalnog akcionog plana zapošljavanja Predrag Šaponjić.

Predsednik Saveta lokalnog akcionog plana zapošljavanja Predrag Šaponjić, foto: Varoške novine

On naglašava da suu okviru javnih radova ukupno radno angažovana 44 lica sa evidencije tržišta rada, od toga pet kroz program sufinansiranja, a 39 kroz program tehničke podrške.

Oni su za svoj rad u trajanju od četiri meseca, počevši od prvog avgusta, dobijali redovnu mesečnu nadoknadu, a njihovo angažovanje je, sa druge strane, doprinelo da se u određenoj meri unapredi rad ustanova i opštinskih preduzeća u kojima su bili angažovani na različitim poslovima, u skladu sa stepenom stručne spreme i potrebama poslodavaca.

Javni radovi su, inače, kao i prethodnih godina, bili organizovani u oblastima održavanjegradske infrastrukture, javnih površina, zaštite životne sredine, kao i u oblasti zdravstva, kulture, turizma, socijalnih i humanitarnih delatnosti. Najviše ih je bilo uposleno u Predškolskoj ustanovi „Paša i Nataša“ -12, i pri Opštinskoj upravi osam, dok je na javnim radovima u Domu zdravlja i Biblioteci bilo po sedam, u Specijalnom rezervatu „Uvac“ šest i Turističkoj organizaciji Zlatar pet lica.

Iz opštinske kase je lane izdvojeno i 1,35 miliona dinara za realizaciju mere subvencija sa samozapošljavanje, a isti iznos sredstava je za ovu namenu izdvojila i država preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Prijepolju. U okviru ovog programa do privremenog zaposlenja je došlo devet lica, koja su sufinansirana sa po 300.000 dinara.

Slična strategija i isti iznos sredstava za podsticaj zapošljavanja opredeljen je i za ovu godinu, a u zavisnosti od potreba i u skladu sa uslovima i kriterijumima javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje razmotrićemo i dodatnih izdvajanja – kaže Šaponjić.

NADOKNADE

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2024. godinu sigurno će biti obuhvaćena mera javnih radova, koja se pokazala kao najefikasnija. Očekujemo da će biti usvojen nedavni predlog Vlade da se novčana mesečna nadoknada za angažovane po ovoj meri sa dosadašnjih 22.000, uveća bar na 30.000 dinara- kaže Predrag Šaponjić, predsednik Saveta lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

MANJE NEZAPOSLENIH

Kraj 2023. godine 1.143 Novovarošana dočekalo je na evidenciji tržišta rada, što je za 205 lica manje nego predhodne.

-Više od polovine nezaposlenih su žene (618). Po stepenu stručne spreme, na evidenciji je najviše onih bez kvalifikacija i sa srednjom stručnom spremom, a na zaposlenje čeka i 47 naših sugrađana sa fakultetskom diplomom, među kojima je 28 žena – kaže članica lokalnog Saveta za zapošljavanje Anita Ibrović iz Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Ona dodaje da na posao preko decenije čeka 168 naših sugrađana, a najbrojniji su oni koji pragove tržišta rada obijaju od jedne do dve godine – njih je ukupno 178.

Varoške novine i PP Media