Na livadama Kamene Gore održana “Kosačka moba”, Dragoljub Kijanović najbolji kosač

Prijepolje – U subotu je u Kamonoj Gori odžana deseta “ Kosačka moba „, pod pokroviteljstvom Udruženja građana “ Majkina duša “ i Turističke organizacije Prijepolje. Titulu najboljeg kosača osvojio je Dragoljub Kijanović, drugo mesto zauzeo je Dejan Bukvić, dok je treće mesto pripalo Staniši Petričeviću. Zahvalnicu za najbolji kvalitet otkosa osvojio je Radenko Gluščević, a priznanja najboljima uručio je direktor TO Prijepolje Petar Vasiljević.

Košačka moba u Kamenoj Gori, foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Domaćin i organizator mobe, Željko Kijanović, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i otvorio manifestaciju uz blagoslov vladike mileševskog Atanasija koji je i lično proverio oštrinu kose i zvanično proglasio početak takmičenja.

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljali važan i težak posao. Ta tradicija saočuvana je i u Kamenoj Gori.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

U revijalnom delu, oko 20 kosača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odmerilo je svoju brzinu i umeće ručnog košenja. Ni temperatura od preko 35 stepeni nije sprečila ovogodišnje učesnike da otkuju kose i nastave tradiciju.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Kao i prethodnih i ove godine kosidba je imala takmičarski karakter, ali kako ističu i učesnici i organizatori to je nešto što je ovde u drugom planu. Druženje, negovanje tradicije i primer generacijama koje dolaze na prvom su mestu.

Foto: PP Media, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Nakon proglašenja najboljih kosača, usledila su nadmetanja u vuči balvana volovskom zapregom i bacanju živog jajeta. U obe discipline najbolji je bio Dejan Bukvić iz Sjeverina.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Manifestacija koja pre svega čuva tradicionalne vrednosti i duh zajedništva, nastavljena je uz druženje i želju za ponovnim okupljanjem i u narednim godinama u što većem broju.

Foto: PP Media Prijepolje, grafička obrada fotografije: Trem print Prijepolje

Tekst je nastao u okviru projekta “Zaboravljeni turistički biseri Polimlja”. Izradu teksta sufinansirala je Opština Prijepolje iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Prijepolje u 2023. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media