Na maturu bez automobila

Prijepolje – Agencija za bezbednost saobraćaja danas je u saradnji sa Savetom  za bezbednost saobraćaja opštine Prijepolje organizovala tribinu za maturante na temu “Na maturu bez automobila”.  Ova kampanja usmerena je ka unapređenju bezbednosti mladih u saobraćaju, a maturanti prijepoljskih srednjih škola imali su priliku i da učestvuju u simulaciji čeonog sudara vozila  kao i prevrtanja vozila.

Foto: PP Media

Pre nekoliko godina, grupa maturanata u Kragujevcu, vraćajući se sa maturske večeri, smrtno je nastradala u saobraćajnoj nezgodi. U želji da skrenu pažnju svojih vršnjaka, ali i javnosti, nastavnici i učenici Politehničke škole u Kragujevcu pokrenuli su 2014. godine kampanju „Na maturu bez automobila“.

Kampanja je izrasla u aktivnost koja se realizuje u više gradova u Republici Srbiji, u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave. Agencija za bezbednost saobraćaja priključila se kao partner akcije od samog početka. Danas su i praktične i teoretske aktivnosti sprovedene i u Prijepolju za maturante prijepoljskih srednjih škola.

Foto: PP Media

Na tribini u Prijepolju danas, mladi će pored simulatora sudara i simulatora prevrtanja čuti priču osobe koja je doživela teške telesne povrede, ona će preneti svoju ličnu priču, iskustvo a cilj je da povećamo svest kada je saobraćaj u pitanju. Što se tiče simulatora, važno je korišćenje sigurnosnog pojasa, procenat kod nas nije na nekom nivou koji mi očekujemo, nama je cilj da preko 95% učesnika u saobraćaju koristi sigurnosni pojas, merenja su takva da vozač i suvozač koriste pojas u procentu od 86% dok nazad u vozilu svega 18,6%. Sigurnosni pojas je najstariji i najsigurniji, smanjuje smrtnost za 50%, redukuje povrede, sprečava sudaranje u automobilu – kaže Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ovo je samo jedna od akcija koju je Agencija za bezbednost saobraćaja sprovela u saradnji sa opštinskim Savetom za bezbednost saobraćaja, koji uveliko planira i naredne aktivnosti.

-U planu nam je da se ugrade dopler radari, da se urede zone škola, da se postave platforme i vertikalni usporivači brzina. Sve ove aktivnosti planiramo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja a radićemo dosta i na edukaciji,  tako da uskoro sledi i predstava Pažljivkova smotra – ističe Branko Brajović, koordinator Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Prijepolje.

 Brajović se zahvalio svim učesnicima kampanje “Na maturu bez automobila”  , koji svojim trudom doprinose bezbednosti budućih mladih vozača.

PP Media