Na pumpama niže cene goriva

Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nastavljaju da idu silaznom putanjom. I u ponedeljak su osvanuli cenovnici sa nižim cenama pa se benzin od 95 oktana prodavao i za 145,7 dinara po litru, a evrodizel je je pojeftinio za više od dva dinara i prodavao se i za 160,4 dinara za litar.

Osetno su pojeftinile i cene superbenzina za dinar do dva po litru u odnosu na kraj prethodne sedmice, baš kao i tečni naftni gas (TNG), koji se juče prodavao za 79,4 dinara po litru.

– Cena dizela je pala za devet dinara i 40 para po litru, a benzina za oko 12 dinara, u odnosu na najviše vrednosti zabeležene ove jeseni – potvrđuje za “Novosti” Tomislav Mićović, generalni sekretar Uruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS). – Pojeftinjenje goriva je pre svega posledica pada cene sirove nafte na globalnom tržištu u proteklom periodu.

Da se pad cena oseća i po porastu prodaje derivata, potvrđuje nam i prodavac na jednoj, inače veoma prometnoj benzinskoj stanici u Beogradu.

– Teško je precizno reći, ali je prodaja porasla poslednjih dana za 10 do 15 odsto. Moguće je da su u pitanju i nadolazeći praznici, ali mislim da je pre svega na povećan promet uticala niža cena – kaže on.

Cene goriva su niže i na pumpama u zemljama regiona. Srbija se po ceni benzina nalazi u “zlatnoj sredini”. Od nas skuplji benzin toče vozači u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji. Kod dizela, situacija je sasvim drugačija jer zbog velikih državnih zahvatanja ovo gorivo je samo u Albaniji i Grčkoj skuplje nego u Srbiji.

SVETSKA BERZA

CENA sirove nafte na svetskim berzama, odlučujući faktor maloprodajne cene, i dalje pokazuje tendenciju pada.

Prema analizi UNKS, barel nafte tipa brent, koji je sredinom jula koštao 44,82 dolara, 3. oktobra ove godine dostigao je nivo od 86,29 dolara!

Srećom, usledio je pad, pa je sada cena barela ove nafte oko 57 dolara.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *