Na ulicama sve više pasa lutalica – ko će obavljati poslove zoohigijene

Priboj – Samo na ime odštete po osnovu ujeda pasa lutalica i mačaka, opština Priboj je od 2017. godine do danas isplatila oko 110 miliona dinara iz lokalnog budžeta. Iako je još prošle godine donet zaključak kojim se nalaže JKP „Usluga“ da formira zoohigijenu, to još uvek nije učinjeno.

Foto: A.Rovčanin

Obzirom da pripada grupi opština koje ne organizuju obavljanje zoohigijene u delu postupanja sa napuštenim životinjama a isplaćuje milionske iznose po osnovu naknada štete, opština Priboj bila je i predmet revizije od strane Državne revizorske institucije. Po završenoj reviziji, državni revizor naložio je i određene mere koje bi opština trebala sprovesti ukoliko želi da stane u red lokalnih samouprava koje problem pasa lutalica rešavaju na human i efikasan način. S tim u vezi, 24. februara prošle godine održan je i sastanak kome su pored zamenika predsednika opštine i načelnika opštinske uprave, prisustvovali i predstavnici veterinarske struke, Doma zdravlja, komunalne inspekcije, policije, opštinskog javnog pravobranilaštva, Kancelarije za mlade i Komunalnog preduzeća. Još tada, donet je zaključak kojim se nalaže JKP „Usluga“ da u narednih 60 dana formira zoohigijenu. Godinu dana kasnije, zoohigijena u okviru Komunalnog nije formirana.

U međuvremenu se pribeglo metodi „uhvati-steriliši-vakciniši-pusti“, meri, čiji će se puni efekti videti kroz narednih 3 do 5 godina, bar su tako tvrdili predstavnici veterinarske struke. Za ovaj program opština je 2021. godine opredelila lokalnim budžetom 500.000.00 a 2022. godine 2 miliona dinara .

– Po osnovu Javnog poziva za podnošenje ponuda za nabavku usluga zbrinjavanja pasa i mačaka lutalica, posao je dodeljen veterinarskoj ambulanti “Robert” koja je samo prošle godine izvršila sterilizaciju 103 ženke pasa, kastraciju 39 mužjaka a čipovala je 45 vlasničkih pasa i mačaka – navodi se u Izveštaju o radu Opštinske uprave Priboj za 2022. godinu.

Ušli smo u 2023. godinu a problem pasa lutalica nije ni blizu rešenja. Kako saznajemo u Opštinskoj upravi, Javni poziv za poveravanje delatnosti zoohigijene još uvek nije raspisan, a samo ove godine planirano je tri miliona dinara za te namene.

P Media