Grejanje do 15. aprila, ako bude potrebe i kasnije

Nova Varoš – Radijatori će u stanovima Novovarošana biti topli do 15. aprila, kada se zvanično i završava grejna sezona, kaže Vladimir Tripković, novi direktor preduzeća „Energija Zlatar NV“. Međutim, kotlarnice će nastaviti da greju i nakon tog datuma ukoliko tri dana za redom prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni.

Foto: A.Rovčanin

-Na zalihama imamo dovoljne količine energenata da ovu grejnu sezonu, i pored brojnih problema, ipak, uspešno privedemo kraju. Radi se o nekih pedesetak tona mazuta i oko 15 tona peleta koliko će biti dovoljno da se podmire potrebe potrošača. Do sada je potrošeno oko 900 tona mazuta i oko 250 tona peleta, što je otplilike kao prošle grejne sezone – kaže Tripković za „Varoške novine“.

U ovom preduzeću već planiraju kako skladištiti energente za narednu godinu. Jer poslednje dve su totalno porementile poslovanje „Energije“ zbog „divljanja“ cena energenata. Situacija na tržištu se malo stabilizovala u odnosu na prošlu godinu, kada je mazut u jednom momentu dostigao cenu od 121,86 dinara po litru. Trenutno je 87 dinara, ali je to još uvek previše za inače prilično „tanku“ kasu preduzeća.

  • Nabavka energenata za lanjsku sezonu koštala je oko 89 miliona dinara, a godinu pre toga je ista količina plaćena skoro dupo manje, odnosno 45 miliona dinara. Prema sadašnjim procenama, tokom ove jeseni i zime mazut i pelet koštaće nas nešto malo više od 100 miliona dinara, što je ogromno finansijsko opterećenje i „Energiji“ prava „omča oko vrata“- kaže Tripković.

Vladimir Tripković direktor preduzeća „Energija Zlatar NV“, foto: Varoške novine

U preduzeću napominju i da ih iz problema nije moglo izvući ni poskupljene isporuke toplotne energije od 1. novembra prošle godine. Cenovnik je tada korigovan za dvadesetak posto u kategoriji individualnih potrošača, što je „kap u moru“ troškovnika „Energije“. Građani tako centralno gradsko grejanje trenutno plaćaju po ceni od 125,65 dinara po metru kvadratnom (bez uračunatog PDV), a pravna lica 254,10 dinara po kvadratu.

U preduzeću, koje je pod ingerencijom Opštine Nova Varoš, kažu i da, na sreću, ove zime nisu imali previše intervencija na mreži i pritužaba na kvalitet grejanja, kao ni zahteva za isključenje sa centralnog toplotnog sistema.

-Veliki problem su, međutim, izraubovani i dotrajali kotlovi i gorionici. Nema tu više krpljenja, jedino rešenje je njihova kompletna zamena, a to je ogromna investicija, koju ćemo pokušavati da obezbedimo kroz projekte uz podršku države i eventualno inostranih donatora – naglašava direktor Tripković.

U nekom ranijem periodu, poslovanje preduzeća bilo je bremenito zbog nagomilanih dugovanja, ali se poslednjih godina situacija na tom polju promenila na bolje. Te sada imaju jednu muku manje, jer se računi neredovnih platiša efikasnije naplaćuju putem sudskih utuženja. Građani i privreda trenutno duguju oko 12 miliona dinara.

-Tu poslovna politika, ipak, mora biti još rigoroznija. To znači da će svi oni koji duguju biti utuženi, bez selekcije i odlaganja. Ako penzioneri sa najnižim primanjima ili čak socijalno ugroženi korisnici centralnog grejanja mogu redovno da izmiruju račune, zašto to ne bi mogli oni koji u finansijskom smislu imaju mnogo više. Uostalom, redovna naplata je garant nabavke novih količina energenata odnosno sigurne isporuke toplotne energije – smatra direktor „Energije“ Vladimir Tripković.

ŠEST КOTLARNICA

Energija Zlatar NV“ gazduje sa šest kotlarnica – četiri gradske na mazut i dve na pelet (Vrtić i Dom zdravlja). Greje 36.000 kvadrata stambenog i blizu 22.000 kvadrata poslovnog prostora. Od pretprošle zime preduzeće dodatno toplifikuje i jedine dve gradske bogomolje – džamiju i crkvu „Svete Trojice“.

Varoške novine i PP Media