Neka se Srebrenica nikada ne ponovi

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 127 žrtava genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Od juče, otkad su tabuti sa srebreničkim žrtvama iznešeni na Musalu Memorijalnog centra, rodbina i prijatelji opraštaju se od svojih najmilijih. U pauzama učenja odlomaka iz Kur’ana, u Potočarima je i ovog 11. jula moguće čuti samo jecaje i bolne uzdahe majki, sestara, braće.
Među 127 žrtava koje će biti ukopane danas, nalazi se 12 maloletnika. Najmlađa žrtva je Avdija Memić koji je u trenutku smrti imao 14 godina. Biće ukopan zajedno s amidžićem Halilom, koji je imao 16 godina, i s amidžom Abdurahmanom. Mustafa Hadžović najstariji je među žrtvama koje će danas biti ukopane, kada je ubijen imao je 77 godina.
Posmrtni ostaci većine žrtava pred današnju dženazu nisu kompletni. Razlog je ekshumacija uglavnom iz sekundarnih masovnih grobnica, gde su nakon masovnih ubistava i prvobitnih uklanjanja tela sa stratišta organizovano premeštani i zakopavani.
Pozivnice za dženazu 11. jula ove godine nisu poslane, a upućena su samo obaveštenja svim zvaničnicima, predstavnicima ambasada, o samom događaju.
Niko od zvaničnika iz Srbije neće prisustvovati komemoraciji i dženazi danas u Srebrenici, izjavio je Stanimir Vukićević, ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini. “Od zvaničnika, koliko ja do sada imam podataka, ne dolazi niko u Srebrenicu”, rekao je Vukićević.
PP Media