Nenad trčao 14 sati sa takmičarima iz zemlje i sveta

Na Jadovniku održan ultramaraton na stazi od 111 kilometara. Živković oborio lični rekord. Na stazi 160 trkača iz cele Srbije, Češke, Rusije, Kine i susednih država. Kruševljanin Nenad Živković pobednik je trećeg Jadovničkog ultramaratona, održanog na stazama živopisnog predela na istoimenoj planini. Stazu dugu čak 111 kilometara pretrčao je za nešto više od 14 časova i tako popravio svoj prošlogodišnji rezultat za skoro tri časa.
Ove godine učešće je uzeo rekordan broj takmičara iz Srbije, Češke, Slovačke, Rusije, Kine, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije. Na pet Jadovničkih staza, različite dužine, trčalo je bezmalo 160 takmičara.

Maratoncima vremenske prilike nisu bile naklonjene. Visoke temperature danju, tokom noći naglo su padale, dok su magla na pojedinim delovima trase ultramaratona i kiša dodatno usporavale takmičare. Nekoliko njih je zato moralo i da odustane od trke. Međutim, i pored loših vremenskih uslova koji su pratili maratonce od samog starta, tokom trke nije bilo većih problema, saznajemo od organizatora.

– Cilj ove sportske manifestacije je da od zaborava otrgnemo jednu od atraktivnijih planina u ovom delu Srbije, na kojoj se nalaze i tri zaštićena prirodna dobra: kanjon Mileševke, slapovi Sopotnice i predeo izuzetnih odlika Ozren – Jadovnik. Svi maratonci su bezbedno i bez problema završili trku – poručuje ispred organizatora Milica Joksimović.

Učesnicu su bili podeljni u kategorije po polu i starosti, a najteža staza “Mate” bila je rezervisana samo za maratonce iz kategorije seniora i seniorki, kao i veterana i veteranki. Novina u odnosu na prethodne godine bila je da je staza duga 111 kilometara vrednovana ITRA bodovima, čime su takmičari, u zavisnosti od plasmandobili 5 ITRA bodova potrebnih u kvalifikacijama za učešće na trci Mon Blan.

EKSTREMNO

UPOREDO sa nadmetanjem ultramaratonaca, na Jadovniku je održano i državno prvenstvo Atletskog saveza srpskih ekstremnih trka na stazi iste dužine, gde su prilikom ocenjivanja posebno bodovani takmičari, koji su učestvovali i na Jadovničkom takmičenju.
Izvor: Večernje novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *