Suše se četinari na Zlataru

U opštini Nova Varoš, gde je skoro polovina teritorije pokrivena šumom, poslednjih godina ekstremne suše i insekti uzimaju veliki danak. Uprkos svim merama prevencije i sanacije, na obroncima Zlatara i Murtenice i dalje se suši na stotine hektara zimzelenih šuma.
U početku tu i tamo, tek po koje osušeno stablo nije nagoveštavalo ozbiljnije posledice, ali je bolest sada vidljiva gotovo svuda, i na privatnim i na državnim parcelama mladih i stoletnih četinarskih šuma.
“Imam šume oko tri ektara i počelo je da se suši, tek, nije ranije. Sve se dalje suši i okolina i proširuje se na ektare, ovo je daleko od one šume 2-3 kilometra, ali opet se suši i ovde prelazi”, kaže Vlajko Džekulić, Trudovo.

Od ekstremnih suša, koje su, po rečima stručnjaka, pre nekoliko godine prouzrokovale najpre fiziološko iznurivanje stabala, a potom gljivična oboljenja i pojavu potkornjaka, u novovaroškim šumama, redovno se sprovode sanacija i prevencija.

“Posledice ovogodišnje suše biće naknadno vidljive. Ono, mi što radimo je sve da se spreče posledice širenja zaraze”, kaže Miloš Leković, šumar.

“Direktna intervencija je uklanjanje svih tih stabala iz šuma, vrši se i hemijsko tretiranje posečenih stabala, panjeva”, kaže Aleksandar Šalipur, šef Sumske uprave Nova Varoš.

Kroz plansku, sanitarnu seču, ovde se godišnje, prosečno ukloni od sedam do deset hiljada metara kubnih, obolelih stabala.

U ovom, jednom od žarišta obolelih bolesnih šuma, osim obeležavanja stabala, gotovo da ništa nije preduzeto. Problem je višedecenijski sudski spor oko vlasništva desetinak hektara šuma zbog čega u njima nije dozvoljena nikakva pa ni ona sanitarna seča.

“Mi ne ulazimo u krajnji ishod spora, da li će to ostati državna imovina ili će to biti vraćeno privatnim privatnim, fizičkim licima koja potražuju, ne ulazim u to. Zakon i njih tera na čišćenje odnosno spečavanje zaraznih bolesti, ali samo ovaj status, gde niko ne gazduje, je faktički najgori”, kaže Aleksandar Šalipur, šef šumske uprave Nova Varoš.

I mada, je zbog sprovedenih mera, sušenje šuma trenutno u stagnaciji, do razrešenja sudskog spora, posao je uzaludan, jer je za sada ničija ili šuma u vlasništvu potkornjaka, i dalje potencijalna opasnost za za borove, smrče i jele u ovom kraju.
Izvor: rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *