Nikola Selaković u Novoj Varoši otkriva spomenik ratnicima 1912-1918.

Novovarošanin Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otkriće 1. novembra u Novoj Varoši spomenik junacima palim za slobodu Srbije u ratovima 1912-1918. godine.

Ovo je u ponedeljak pre podne rekao Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš i Odbora za podizanje spomenika.

Svečanost povodom Dana opštine i veka odbrane Srbije u Velikom ratu održaće se 1. novembra u 14 sati na Trgu vojvode Petra Bojovića, uz osvećenje belega i vojne počasti.

Akademski vajar Nebojša Savović – Nes iz Gornjeg Milanovca, autor je mermernog spomenika oker boje, visokog 2,6 metara.

Beleg poput krajputaša visok 2,6 metara na travnatoj podlozi, foto: D.Gagričić

Radnici i inženjeri Odeljenja za investicije u ponedeljak su na platou oko spomenika obavljali poslednje radove – postavljajući travnatu podlogu i prilaznu stazu. Juče je rečeno da će spomenik imati rasvetu i video-nadzor.

Inicijativa za podizanje spomenika u slavu i čast 1.200 zaboravljenih junaka sa područja novovaroške opštine, koji su kosti ostavili na ratištima i u zarobljeničkim logorima ili savezničkim bolnicama, pokrenuta je pre 10 godina, na početku priprema za obeležavanje 100-godišnjice oslobođenja od Turaka. Opštinsko veće Nove Varoši je 11. marta 2015. godine donelo odluku o podizanju belega, uz saglasnost urbanista odlučilo o lokaciji, zatim formiralo Odbor koji je brinuo o radovima.

Na plavom pravougaoniku u prvom planu je spomenik, izvod iz projekta uređenja Trga, foto: D.Gagričić

U Udruženju potomaka ratnika 1912-1918. godine „Vojvoda Petar Bojović“ kažu da se u vreme oskudice i siromaštva u Starom Vlahu nisu zalagali za veliki i skupi spomenik, već za skromno obeležje, koje će biti, ne samo odavanje pošte i vraćanje duga besmrtnim junacima, već i beleg onoj Srbiji koju je voleo, cenio i poštovao svet.Vatar u leđa u ovoj akciji bila je podrška Nikole Selakovića.

Dan opštine i 100-godišnjice završetka Velikog rata biće obeleženi i svečanom akademijom i otvaranjem dve stalne postavke u zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja iz Užca – spomen-sobe vojvodi Petru Vojovića, dok će u drugoj eksponati svedočiti o Velikom ratu u novovaroškom kraju i iz koga se kući vratio tek svaki treći od 2.000 vojnika.
Izvor: D.Gagričić, Zlatarinfo