Nova Varoš: Bitka za auto-put i aerodrom „Ponikve“

Dimitrije Paunović, novi načelnik, o šansama i prioritetima Zlatiborskog okruga. Još aktuelni čelnik Nove Varoši u jačanju srednjeg nivoa vlasti vidi korist za sve.

IMAMO opravdane argumente da auto-put prema Crnoj Gori, od Požege, ne ide preko Golije, već preko Zlatibora, pa pored Sjenice do Boljara. Jeste trasa preko Golije kraća, ali ne može biti presudna samo kilometraža, već se u obzir moraju uzeti i druge činjenice: industrijski i turistički centri, te gradovi koje će povezati, broj vozila… – ovako Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš i Opštinskog odbora SNS, od ponedeljka i načelnik Zlatiborskog okruga, najavljuje najvažniji zadatak na novoj funkciji.

šta je najbolje za Srbiju, koja je varijanta ekonomski isplativija. Prethodnih meseci, u okrugu je održano više skupova, ali su, zbog upražnjenog mesta načelnika, argumenti i činjenice o drugoj trasi auto-puta ostali samo na papiru. Zato što sve jedinice lokalne samouprave nisu kadrovski osposobljene da odgovore potrebama građana, ideja o jačanju srednjeg nivoa vlasti svakako može biti od velike koristi gradovima na teritoriji Zlatiborskog okruga – ističe Paunović.

Iznoseći stav da je otvaranje aerodroma „Ponikve“ od posebnog značaja za ekonomski razvoj čitavog kraja, on približavanje inostranstvu, odnosno kupcima i gostima potencira kao drugi ključni zadatak.

– Region zapadne Srbije je najveći izvoznik u Srbiji i zato projekat ukljičivanja aerordoma „Ponikve“ u civilni vazdušni saobraćaj mora da bude prioritet. Istovremeno, Zlatibor i Taru moramo približiti gostima, pa prve letove očekujem već na proleće iduće godine – veli Paunović koji će funkciju predsednika opštine Nova Varoš obavljati narednih 30 dana, do izbora novog čelnika.

Za to mesto, kaže, SNS ima svog kandidata, a započeti su poslovi od izuzetnog značaja za Novu Varoš…

– U toku su pregovori za preuzimanje i otvaranje rehabilitacionog centra „Zlatar“, zainteresovane su tri kompanije, među kojima su i stranci. Opština je, u međuvremenu, kupila pogone fabrike nameštaja „Inova“ u Kokinom Brodu, od oko 30.000 kvadrata, pa imamo dosta ponuda i ideja, među kojima je i otvaranje hladnjače. Lokalna samouprava je od „Rekreatursa“ uzela hotel „Panorama“ u desetogodišnji zakup i pri kraju su razgovori da prvi hotel na Zlataru, otvoren još 1968, preuzme novi kupac, naš zemljak – zaključuje Dimitrije Paunović.

BALON-HALA

SVOJEVRSNI kamen spoticanja u razvoju turizma, posebno sportskog, na Zlataru je nedostatak sportske dvorane. Paunović navodi da su okončane pripreme za podizanje balon-sale na Babića Brdu, u koju će Ministarstvo turizma i trgovine uložiti deset, a opština Nova Varoš milion dinara.
Izvor:Vecernje novosti(D.Gagričić)