Nova Varoš: Budžetska podrška za deset medija, najviše novca lokalnim medijskim kućama

Predsednik opštine Radosav Vasiljević potpisao je danas rešenje o raspodeli 4,8 miliona dinara iz opštinske kase za sufinansiranje medijskih projekata u 2019. Time je potvrđen nedavni predlog nadležne Кomisije da pare dobije deset medija iz Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Užica, Čačka i Beograda.

Najviše para, kao i lane, otići će lokalnim sredstvima informisanja. Tročlana komisija, u sastavu Marija Alar iz Кruševca (predlog profesionalnog udruženja novinara Srbije), Marko Ivanić iz Sremske Кamenice ( iz Udruženja elektronskih medija “ComNet“) i Marija Obradović iz Beograda (medijski stručnjak), procenila je da bi projekat lokalnih „Varoških novina“ pod nazivom „Javni interes u Varoškim novinama“ trebalo sufinansirati sa 1.400.000 dinara, a novoosnovanu novovarošku televiziju „TV Zlatar“ za projekat “Zlatarska hronika“ sa 500.000 dinara. „Radio Zlatar“ moći će ove godine iz opštinske kase da računa na 300.000 dinara za realizaciju projekta pog nazivom „Blago našeg kraja“.

Među medijskim kućama sa strane, na čelu liste po visini sume nalazi se Televizija Priboj sa 1.000.000 dinara sa projektom „Hronika Nove Varoši“. Odlučeno je i da se sa 500.000 dinara finansijski pomogne i projekat užičke TV „Pet“, sa 400.000 dinara prijepoljske „PP Medie“, a sa 350.000 dinara čačanskog Glasa Zapadne Srbije. Iz opštinskog budžeta će biti podržani i beogradski dnevni list „Informer“ sa 100.000 dinara, a isti iznos sredstava otići će i informativnom portalu „Srpskog telegrafa“. Projekat Studia B iz Beograda dobiće iz novovaroške kase 150.000 dinara za realizaciju projekta „Vodič kroz dijabetes“.

Na početkom aprila raspisanom opštinskom konkursu za sufinansiranje medija prijavljen je ukupno 31 projekat televizija, radija, novina, agencija i portala iz gotovo svih delova Srbije. U njihovom fokusu bile su raznolike teme, od zumiranja turističkih potencijala, poljoprivrede, ekologije, preko zdravstva, kulture, narodne baštine, do energetike, rodne ravnopravnosti, radionica, družionica…

Opština je, inače, u odnosu na lane budžet za informisanje uvećala za 1,5 miliona dinara. Na prošlogodišnjem konkursu je za pet medija bilo raspoređeno 3,3 miliona dinara.

Varoške novine i PP Media