Završena informatička obuka žena u pribojskim selima

Udruženje žena „Sačuvajmo selo” iz Priboja je konkurisala kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na konkursu za projekat „Moj prozor u svet” koji je prošao sa milion dinara. U okviru toga obavljena je obuka 32 žene iz četiri seoske mesne zajednice u Priboju. Кupljeno je šest lap topova koje su one koristile, foto aparat, projektori i sve ono što je bilo potrebno za prezentaciju njihovih proizvoda.

Okončana iformatička obuka žena u pribojskim selima, foto: Rina A.Rovčanin

Obuke su vršene u domaćinstvima samih žena, kako one ne bi morale da dolaze u grad i tako gubile na vremenu. Uspešno su završile osnovnu IT obuku i upoznale se sa osnovnim oficijalnim paketom, radu na računaru putem interneta, na svim aplikacijama i prezentacijama na Power pointu koje su danas i predstavile.

Danas je održana završna konferencija kojoj je prisustvovala državna sekretarka Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija a imajući u vidu da je ovo jedan od dva najbolje ocenjena projekta među osam koji su rađeni u Srbiji preko ovog ministarstva.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić i državna sekretarka Tatjana Matić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, foto: RINA A.Rovčanin

„Mi smo podržali projekat Sačuvajmo selo sa milion dinara na našem konkursu. On je bio najuspešniji a razlog leži u činjenici da ovde imamo jednu vrlo dobru nevaldinu organizaciju koja okuplja žene poljoprivrednice. Smatramo da je ovaj način okupljanja i rada ono što je neophodno ne samo kao podrška razvoju ruralne sredini u Republici Srbiji već i ekonomskog osnaživanja žena u zajednicama. Ovaj pribojski kraj i žene su pokazale koliko im intelektualne veštine pomažu u tome da svoje proizvode mogu da prezentuju na različitom internet tržištu. Za kraj godine planiramo da realizujemo još jedan projekat u saradnji sa ovom nevaldinom organizacijom u Priboju ali i sa lokalnom samoupravom. Sledeći korak je formiranje ženske zadruge i nešto čemu ćemo mi kao resorno ministarstvo dati podršku”, rekla je Matić.

Zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić zahvalio se državnoj sekretarci i resornom ministarstvu na pomoći Udruženju žena.

„Ovo je samo jedan od vidova pomoći koje je resorno ministarstvo pružilo opštini Priboj, a naš cilj je da što više sredstava povučemo da bi imali još primera dobre prakse. Mi u lokalnoj samoupravi želimo da podržimo ovakav vid udruživanja građana. U politici imate jedan negativan stav prema nevladinom sektoru, ali Udruženje žena Sačuvajmo selo upravo je i na ovaj način pokazalo šta je pravi nevladin sektor. On je okrenut pomoći građanima i ne libe se da potraže pomoć od države i društva, od finansijskih institucija koje mogu da im pomognu da bi napravili najbolje za svoje građane na terenu. To je naš zajednički cilj, da naši građani mogu da žive bolje”, rekao je Vasilić.

Foto Rina A.Rovčanin

On je dodao da se svih godina trude da kroz budžetska sredstva pomognu, i da će tako i nastaviti jer su svi projekti Udruženja žena „Sačuvajmo selo” izvanredni i da daju dobre rezultate.

Predsednica Udruženja žena „Sačuvajmo selo” Malina Stanojević objasnila je da je projekat podrazumevao informatičku obuku seoskih žena, a prezentacijom svojih domaćinstava pokazale su da su obalst savladale veoma dobro. Prema njenim rečima obuka je trajala šest meseci.

Rina i PP Media