Nova Varoš dobija gradsku kapelu

Novo gradsko groblje Kocelj, na istoimenom brdu, iznad Branoševca i stadiona, uz asfaltni put za Todoroviće, Tikvu, Vučiju i Kamenicu, uskoro će dobiti – kapelu. Biće ovo prva gradska kapela, objekat koji decenijama nedostaje gradu. Za izgradnju su se dugo potrzale inicijative, vodile rasprave, donosili zaključci, padale optužbe da su sela bolje organizovana jer se pokojnici u gradu na večni počinak ispraćaju iz kuća ili stambenih zgrada…

– Radovi su počeli krajem oktobra prošle godine i ukrovljena je kapela sa četiri prostorije, glavnom za poslednji oproštaj od pokojnika i tri prateće odaje, dovedeni su priključci vode i struje.Uloženo je oko 1,5 milion dinara – kaže Slobodan Matović, predsednik Odbora za izgradnju.

Radovi su počeli uz podršku lokalne samouprave, te Crkvene opštine Nova Varoš i zalaganje sveštenika Radmila Janjića, a kapelu je projektovao inženjer Dejan Grbić.

– Sproveden je postupak javne nabavke za instalacije i biće plaćeni troškovi i radovi – najavljuje Dejan Grbić, rukovodilac opštinskog Odeljenja za investicije.

Padina na kojoj će se groblje širiti, do puta foto: www.ppmedia.rs

U Odboru za izgradnju kapele ne usuđuje se da prognoziraju rok završetka radova, u prvom redu zbog dinamike obezbeđenjea sredstava. U međuvremenu će, kažu, nastojati da se uredi okolina, te parking prostor pored puta i spreči lagerovanje otpadnog materijala na zaravni pored kapele.

Sahranjivanje na Kocelju počelo je pre skoro četiri decenije, a pogotovu otkad na starom pravoslavnom groblju Zebinovac nema mesta. Privatnici su prodavali parcele, bilo je i zauzimanja većih površina državnog zemljišta, bez gradnje prilaza i staza, a lokalne vlasti nisu vodile računa. Jedino je Slobodan Matović, iz obližnjeg naselja, volonterski brinuo da pojedinci ne „divljaju“, a posebno se starao o uređenju 25 grobova izbeglica, kojih je ovde sahranjuju od 1993. godine.

„Večna kuća“ – 63.000 dinara

Koristeći iskustva užičkog preduzeća „Bioktoš“ u uređenju i održavanju groblja, Komunalno preduzeće „3. septembar“ je pre dve godine, na zemljištu koje je Opština kupila od familije Đenadić, započelo izgradnju pristupnih puteva i grobnica „pod konac“, a Opštinsko veće je usvojilo cenovnik pogrebnih usluga.
– Dvodelna grobnica sa stazom košta 63.000 dinara, bez poreza. Potomci pokojnika su kupili samo desetak grobnih mesta i pojedinci kažu da, i pored plaćanja na rate, radije svoje najbliže sahranjuju u selima. Trenutno su u toku radovi na četiri grobnice – ističe Suzana Šuljagić, direktor „3. septembra“.
PP Media