Nova Varoš: U nemilosti nakupaca i trgovinskih moćnika

Neorganizovan i stihijski plasman, tržišni viškovi i činjenica da su zbog višedecenijske nebrige države prepušteni sami sebi, ključni su problemi poljoprivrednika u novovaroškom kraju, posebno onih koji su se opredelili za proizvodnju krompira i brendiranog zlatarskog sira.
„Krompiraši“ se žale da novog tržišta zapravo i nema, već da se prodaja uglavnom odvija zahvaljujući starim kupcima i poslovnim partnerstvima. Na zalihama u trapovima još uvek ima i lanjskog roda mada proizvođači sve češće krompir daju u bescenje samo da ne bi završio u potocima i jarugama.
Zbog slabe zarade, ekonomski smo potpuno iscrpljeni. Oslanjamo se na stare kupce, a za novo tržište retko mogu da se izbore i rekorderi u ovom poslu. Ucenjuju nas nakupci, posebno veliki trgovinski lanci koji nas uslovljavaju kako otkupnim količinama, tako i odloženim plaćanjem na čak 220 dana, kao da seljak ima toliko vremena da čeka. A mi plaćamo sve unapred i seme i naftu i hemiju. Zato nam treba podrška države, ne da nam daje nešto što nismo zaslužili i zaradili, već da nas zaštiti od uslovljavanja velikih marketa. Kažnjeni smo i nakaradnom agrarnom politikom, koja ista podsticajna sredstva daje i nama proizvođačima u surovim planinskim uslovima i onima u Vojvodini i Centralnoj Srbiji, kaže jedan od rekordera u proizvodnji krompira u zlatarskom kraju Branko Gujaničić iz Akmačića. Petočlano domaćinstvo Gujaničića ima dosta krompira na zalihama, seju ga na oko 20 hektara, a prinuđeni su da krompir „na veliko“ prodaju po ceni od maksimalno 27 dinara po kilogramu.
*Prepušteni sami sebi
Na području Opštine Nova Varoš gde se pre tri godine, prema rezultatima popisa krompir sejao na 1.150 hektara, lane je bilo oko 960 hektara krompirišta. Agronomi tvrde da proizvođači krompira, iako se žale na gubitke ili sve slabiju ekonomsku računicu, uglavnom zaseju nešto manju ili istu površinu, jer im je to, ipak, jeftinije nego da ga bacaju, a uvek postoji nada da će na jesen dostići istu cenu.
Neplanska proizvodnja je jedan od ključnih problema, jer poljoprivrednici često stihijski proizvode, pa tek onda traže tržište umesto da taj proces bude obrnut, smatra agronom Milinko Šaponjić iz opštinske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dodaje da proizvođačima iz novovaroškog kraja generalno nedostaju inicijativa, bolja organizovanost i prilagođavanje savremenim tržišnim uslovima poslovanja. „Nužno je i da rade na unapređenju svesti o potrebi njihovog udruživanja kako bi efektnije nastupali pred otkupljivačima i distributivnim centrima. Jedan od načina kako bi problemi na ovom polju mogli da se prevaziđu je preorijentisanje na organsku proizvodnju, koja obezbeđuje siguran plasman, bolje cene i značajnije tržište“, dodaje Šaponjić.
Da su prepušteni sami sebi žale se i proizvođači čuvenog zlatarskog sira, istučući da im ne znači mnogo to što bele kriške s planinskih pašnjaka nose žig zaštićenog geografskog porekla. Jedan od najuspešnijih u ovom poslu Vukadin Palić iz Bukovika, koji ima 20 krava, odlično razrađenu proizvodnju po tradicionalnoj recepturi, objekte i opremu u skladu sa veterinarskim i drugim standardima, snalazi se kako zna i ume. On tvrdi da se na tržištu izborio zahvaljujući izuzetnom kvalitetu belog mrsa, ali da nisu svi proizvođači u takvoj ili sličnoj poziciji. „Zbog dugog perioda naplate, velike proizvođače uslovljavaju trgovinski lanci, a male nakupci, a, opet, da nije njih planinke ništa ne bi ni prodale“, dodaje Palić.
Izvor: danas