Nove cene grejanja u Novoj Varoši čekaju saglasnost odbornika

Nova Varoš – Ukoliko odbornici potvrde odluku Opštinskog veća, grejanje u Novoj Varoši poskupeće za 10 odsto za individualne potrošače, a 25 odsto za javni sektor i privredu. Prema predlogu novog cenovnika, na koji će saglasnost morati da da Skupština opštine na sednici planiranoj za 18. novembar, nova cena zagrevanja stambenog prostora po kvadratu iznosila bi 106,48 dinara bez uračunatog pdv-a , a za pravna lica 181,5 dinara.

Foto: Varoške novine

Na poslednje dve sednice Opštinskog veća lomila su se koplja između predstavnika „Energije Zlatar NV“, koji su zbog finansijskih problema u poslovanju tražili poskupljenje od čak 30 procenata i Većnika, koji su, nakon prvobitne „rampe“ na novi cenovnik, ipak, „popustili“ analizirajući realno stanje oko nabavke energenata na tržištu i ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazi ovo javno preduzeće čiji je osnivač Opština. Jedna i druga strana našli su se „na pola puta“ , a sa ciljem da se ne opterete isuviše inače tanki novčanici potrošača, a da „Energija“ ne doživi sudbinu „katanca u bravi“.

-Bez poskupljenja cena grejanja preduzeće neće moći da obezbedi nabavku energenata odnosno sigurno snabdevanje potrošača tokom ove grejne sezone. Već smo nagomilali dugovanja, a cena mazuta na tržištu nikako da se stabilizuje. Кako trenutno stoje stvari, nama samo za mazut, pelet, struju i troškove prevoza energenata treba oko 80,5 miliona dinara, a ukupni prihodi ne prelaze cifru od 77.300.000 dinara. A gde su zarade zaposlenih i ostali troškovi – rekao je poslednjoj sednici Opštinskog veća, u prošli četvrtak, direktor „Energije Zlatar NV“ Zoran Đokić, uz napomenu da je nova cena grejanja i dalje jeftinija nego u mnogim drugim lokalnim samoupravama i šire, a da pojedine opštine za subvencije toplana iz lokalne kase izdvajaju i do čak devet miliona dinara.

Predsednik opštine Nova Varoš i Opštinskog veća Rade Vasiljević kazao je da je poskupljenje uvek nepopoularna mera, da je u ovoj situaciji iznuđeno rešenje, ali zasada jedino moguće kako bi radijatori bili topli do kraja zimske sezone.

-Smatram da smo našli neku meru i balans. Da građane finansijski mnogo ne opteretimo, a da, sa druge strane, sačuvamo i opštinsku kasu od eventualnih subvencija koje bi da nije poskupljenja bile neophodne – rekao je, između ostalog, predsednik Vasiljević.

Većnici su na jedvite jade dali „zeleno svetlo“ na odluku o poskupljenju, kako u kategoriji individualnih potrošača, tako naročito za pravna lica smatrajući da je to dodatna „omča oko vrata“ za inače slabašnu lokalnu privredu. Upućen je i zahtev „Energiji“ da se više angažuje na polju pripreme projekata u oblasii energetske efikasnosti, kao i da ukoliko dođe do smanjenja cena mazuta i oni koriguju cenovnik u skladu sa kretanjima na tržištu energenata.

Varoške novine