Takmičenje u bezgotovinskom plaćanju – Priboj u vodstvu

Priboj – Poslednjih nekoliko meseci 60 gradova i opština takmiče se da postanu šampioni bezgotovinskog plaćanja. Osim titule, važno je i da građanima određena usluga lokalne samouprave bude dostupna za plaćanje karticom. NALED je jedan od organizatora te akcije.

Pribojci sve manje plaćaju kešom, foto: A.Rovčanin

Pod sloganom „Plati karticom i pobedi“, 1. jula 2019. godine startovalo je takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ koje organizuju NALED i Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku kompanija „masterkard“ i „viza“.

Pobednik će biti poznat na kraju godine, a trenutno vodi Opština Priboj, zatim redom Irig, Sombor, Crna Trava, Vranje, Pančevo, Šabac, istakao je šef jedinice za odnose sa javnošću NALED-a Ivan Radak.

Prva nagrada je dečije igralište u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobija sajt izradu veb-sajta „U službi građana“, a prvih 10 gradova ili opština plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Radak je istakao da su razvoj bezgotovinskog društva i smanjenje sive ekonomije glavni ciljevi te akcije.

„Građani žele da plaćaju usluge javne uprave na šalterima karticama, jer im je to brže, najčešće gde pribavljamo lična dokumenta. Želeli bi i na pijacama, u malim lokalnim prodavnicama, taksi vozilima“, naveo je Radak.

Dodao je da među 60 takmičara postoji devet gradova i opština u kojima nije ostvareno nijedno plaćanje karticom.

„Ovakve kampanje rade na tome i da se menja svest – da ljudi razumeju zašto je bezgotovinsko plaćanje praktičnije. Ceo svet ide ka tome. Do 2022. se procenjuje da će u Evropi biti više bezgotovinskog plaćanja, a keš je generator sive ekonomije“, naglasio je Radak.

Budžet Srbije gubi od deset do 15 posto sredstava, tj. između 100 i 120 milijardi dinara, zbog kupovine bez fiskalnog računa.

Prema rečima Radaka, onaj koji je robu ili uslugu isporučio možda zadržava za sebe razliku u porezu, umesto da to ode na obrazovanje ili infrastrukturu.

Izvor: RTS i PP Media