Novo druženje bratstva Ljujići u Mileševi kod Prijepolja

Prijepolje/Nova Varoš – Članovi familije Ljujić zakazali su novo druženje, prvo nakon dve godine pauze zbog korone. Susret bratstvenika održaće se u subotu 3. septembra u Mileševi, a domaćini skupa biće članovi familije iz prijepoljskog kraja.

Sa druženja 2013. godine u Kosatici, foto: Varoške novine

Na ovogodišnje familijarno druženje,18. po redu, prema očekivanjima organizatora, sjatiće se više od 500 Ljujića razasutih širom sveta. Skup bratstvenika počeće u 11 sati redovnim, godišnjim sastankom Odbora i Skupštine Udruženja „Bratstvo Ljujići“, a zatim biti nastavljen svečanim ručkom i narodnim veseljom.

– Očekujemo da će ove godine doći i oni Ljujići koji nisu dobili zvanični poziv, a za ovo okupljanje saznaju na bilo koji način. Prema nezvaničnim podacima Ljujići danas žive u više od 100 gradova i naseljenih mesta u Srbiji i Crnoj Gori i još tridesetak država širom sveta pa je nemoguće svima poslati pozivnice – kaže Radoje Ljujić iz Nove Varoši, sekretar Udruženja „Bratstvo Ljujići“.

Udruženje „Bratstvo Ljujića“ osnovano je 2002. godine, ima svoju himnu, grb i zastavu i jedno je od najorganizovanijih udruženja ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi godišnji susret brastva održan je 2003. u Grnčarevu kod Bijelog Polja, a sledeći u Bistrici kod Nove Varoši.

– Udruženje „Bratstvo Ljujića“ danas broji više od 400 domaćinstava. Uspeli smo da sačuvamo vezu sa korenima i podstaknemo mlade naraštaje da neguju tradiciju, što su bila i dva osnovna motiva za formiranje Udruženja i međusobno povezivanje svih članova familije koja vodi poreklo iz sela Stožer kod Bijelog Polja i danas ,po prvoj naslednoj liniji, broji preko hiljadu živih potomaka – kaže Radoje Ljujić.

Izvor: Varoške novine