Novovarošani će Dan opštine obeležiti nizom manifestacija

U slavu junaka slobode 1. novembra otkriva se spomenik i otvaraju dve stalne izložbe u Muzeju. Nova Varoš prednjači u zapadnoj Srbiji u obeležavanju 100-godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu. Sto godina posle Soluna Novovarošani ispravljaju nepravde prema precima – otkrivanjem spomenika u slavu i čast 1.200 ratnika palih za slobodu Srbije u ratovima 1912-1918. godine i otvaranjem dve stalne izložbe u odeljenju užičkog Muzeja. Uz spomen-sobu vojvode Bojovića, eksponati će svedočiti o učešću novovaroškog kraja u Velikom ratu.

Svetkovine u slavu junaka slobode zakazane su za 1. novembar, Dan oslobođenja Nove Varoši i Starog Vlaha od turske vlasti 1912. godine.

Nova Varoš prednjači u zapadnoj Srbiji u obeležavanju 100- godišnjice odbrane Srbije u Velikom ratu. Postavki trajnog karaktera, kao što su dve pod krovom Muzeja, nema u čitavom kraju, pa se njima i belegom preci otržu iz višedecenijskog zaborava.

Inicijativa za podizanje belega i oduživanje duga pokolenja prema junacima koji su za slobodu darovali živote, pokrenuta je pre deset godina. Posle izbegavanja vlasti da uzme „vruć krompir“ u ruke, tražena je pomoć „važnog druga“ u obezbeđenju lokacije, a niz teškoća, ostavki i nekompletan Odbor – pratili su aktivnosti.

Početkom iduće nedelje, prema rečima predsednika opštine Rada Vasiljevića, započeće uređenje terena oko postamenta spomenika na Trgu vojvode Petra Bojovića.

Akademski vajar Nebojša Savović – Nes, iz Gornjeg Milanovca, sa saradnicima, privodi kraju klesarske radove na kamenoj vertikali, visine 2,5 metara, poput tradicionalnih krajputaša. Na vrhu spomenika je krstoliki prorez, otvoren ka nebu, sa ocilima i golubom raširenih krila, dok će u dnu spomenika biti reljefni lovorov venac i epitaf: „Odbranili ste otadžbinu i ostavili potomstvu u amanet“.

Uskoro će biti obogaćena zbirka u Zavičajnom muzeju, otvorenom pre šest godina, u kojoj su četiri postavke, od praistorije do Velikog rata. Ministarstvo kulture i informisanja Srbije prihvatilo je projekte Muzeja i Opštine i izdvojilo 3,5 dinara za adaptaciju dela prostora ( desno krilo prizemlja), opremanje i obezbeđenje eksponata.

– Za pripremu spomen-sobe i izložbe angažovan je tim istoričara i muzejskih savetnika, od kojih su neki i van naše ustanove. U toku su konzervatorski radovi u ateljeima, izrada kopija ili replika eksponata u radionicama, zatim likovno oblikovanje eksponata, pripremaju se vitrine – kaže Slavica Stefanović, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Za neki dan biće predočeno šta će sve svedočiti o životnom i ratničkom putu decenijama zaboravljenog slavnog zemljaka, koji je pod zastavom otadžbine proveo 46 godina i koje će slike, zapisi i druga dokumenta iz skrivnica i arhiva, gde su, na žalost, našim grehom i nemarnošću ostavljeni – ugledati svetlost dana. Nepravda se ispravlja u poslednji čas, da izložbe podsećaju naraštaje na ratne strahote, patnje naroda i učešću Novovarošana u jedinicama koje su, posle golgote – vaskrsle i vratile slavu srpskom oružju i slobodu porobljenoj otadžbini.

– Beleg junacima otadžbine i dve trajne postavke su kruna naše upornosti u podsećanju na nedopustiv zaborav i nemar lokalnih vlasti, države i ustanova, ali i niza manifestacija u kojima smo dali doprinos obnavljalju pamćenja na pretke i negovanje sećanja na junake otadžbinskih ratova – ističu u Udruženju potomaka ratnika 1912-1920. godine „Vojvoda Petar Bojović“.

Program proslave

Novovarošani imaju priliku da od 28. do 31. oktobra vide četiri francuska filma sa tematikom iz Prvog svetskog rata. U holu Doma kulture od 29. oktobra do 2. novembra ponavlja se letošnja izložba „Velike nade majke Rade“ Indire Gendžić.

Na dan opštinskog praznika, 1. novembra, u 14. sati otkriće se spomenik ratnicima 1912-1918. godine, a u Muzeju u 16,30 otvoriti spomen-soba vojvodi Petru Bojoviću i izložba o Velikom ratu. Na svečanoj akademiji, u 18 sati, u Domu kulture, prema rečima Marijane Đokić, pomoćnika predsednika opštine, prvi put će se izvesti koreografija „Igre iz okoline Nove Varoši“.

U nastavku je „na popravnom“ dramsko-muzički program „Vojvodi u čast“ (Lepomir Ivković, Jelena Stajkovac i kvartet) pošto je letos, na proslavi 160-godišnjice rođenja vojvode Bojovića, kiša rasterala posetioce i izvođače. Koktel je u hotelu „Panorama“ od 20 sati.

Na akademiji će se, kako je najavljeno, dodeliti opštinska priznanja i nagarde studentima i đacima.

Promocija knjige „Rečnik narodne kulture Starog Vlaha“ Milosava Obućine održaće se u Biblioteci, 2. novembra, u 19 sati.

Najavljeni sportski program za ovu priliku je mršav – karate takmičenje (3. novembra) i turnir u šahu (4. novembra).

Zahtevi Udruženja potomaka ratnika

Uz opomenu“ „Su čim ćemo pred Solunce izaći?“, Udruženje potomaka ratnika 1912-1920. godine je pre dve godine predložilo da u Novoj Varoši 1. novembra bude centralna manifestacija za zapadnu Srbiju u obeležavanju 100-godišnjice završetka Velikog rata.

Ovaj zahtev je ponovljen i letos, i nedavno, uz predlog da na svetkovini otkrivanja spomenika besedi neko od znamenitih ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije, naravno uz vojne počasti, parastos junacima i kraći kulturno-umetnički program.
PP Media D.Gagričić