Samoopredjeljenje: Žena stub društva

Lista “Samoopredjeljenje” u Prijepolju je organizovala tribinu pod nazivom “Žena – stub sandžačkog društva”. Skupu se obratila Merisa Nuković, jedna od kanidatkinja sa liste koja je naglasila da se Bošnjaci i Sandžak danas nalaze pod jakim pritiskom jednog tlačiteljskog sistema koji teži da Bošnjake, jedan autohtoni narod na prostoru Sandžaka, ukloni iz političkih procesa u ovoj zemlji te da je cilj tog sistema da Bošnjaka više ne bude.

– Na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, sandžačka žena će odbraniti naš Sandžak i Bošnjake od nastojanja srpskog režima da Bošnjačko nacionalno vijeće preuzme i stavi pod svoju kontrolu – rekla je Nuković.

U svom obraćanju prisutnima, nosilac liste, dr. Sulejman Ugljanin je rekao da su žene u Sandžaku uvek bile i ostale stub doma, stub porodice, te stub društva.

– Nakon raspada Jugoslavije, u kojoj su se Bošnjaci jako dobro osjećali, svi narodi su dobili svoje države jedino Bošnjaci nisu riješili svoj status. Bošnjaci u Sandžaku su narod i mora im biti vraćeno ranije stečeno pravo naroda – rekao je Ugljanin.

– Ako se Bošnjaci na ovim izborima izjasne za Samoopredjeljenje, stiču pravo da sami odlučuju o svojoj budućnosti, pravo na ravnopravnost sa srpskim narodom, pravo na delotvorno učešće u javnom životu i stiču pravo da sami uređuju svoj politički status i društveno uređenje – istakao je Ugljanin.

PP Media