Novovaroška kasa u 2023. godini teška 814 miliona dinara, više novca za novorođenčad

Nova Varoš – Za treće i svako naredno dete opština Nova Varoš će od 1. januara iduće godine isplaćivati naknadu od pola miliona dinara, odlučili su novovaroški odbornici na poselednjoj sednici Skupštine opštine u ovoj godini, na kojoj je, između ostalog i usvojena Odluka o budžetu za narednu godinu koji je projektovan na 814 miliona dinara.

Foto: A.Rovčanin

Ukupno planirani prihodi u budžetu opštine Nova Varoš u 2023.  iznose oko 814 miliona. U kreiranju prihodovne strane budžeta najviše učestvuju porez na dohodak odnosno porez na zarade – 240 miliona, transferi iz republike – 195 miliona, porez na dobra i usluge – 120 miliona i porez na imovinu – 81 milion dinara.

U 2023. godini najviše će se ulagati u razvoj turizma gde je planirano 110 miliona, za komunalne delatnosti planirano je 65 miliona, organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture 77 miliona, za predškolsko vaspitanje 66 miliona, osnovno obrazovanje 62 a  srednje 32 miliona, socijalna i dečja zaštita 56, zdravstvena zaštita 8 miliona, usluge kulture i informisanja 37, razvoj omladine i sporta 38 miliona.

– Što se tiče kapitalnih projekata, za izgradnja ulica u gradskim i prigradskim naseljima i u selima planirano je 13 miliona, međutim, rebalansima će se u idućoj godini ta sredstva značajno povećati – tvrdi zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bjelić.

Budžet je uglavnom razvojnog karaktera, sa investicionim trendom, ali i socijalnim komponentama, ocenio je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević ističući da će u narednoj godini biti teži za oko 250 miliona dinara koliko je neutrošeno ove godine.

Za treće i svako naredno dete opština Nova Varoš će od 1. januara iduće godine isplaćivati naknadu od pola miliona dinara. Iznos nakanada za prvorođeno dete i dalje će biti 100.000, a za drugorođeno 200.000 dinara.

– To su verovatno najveće naknade koje jedna lokalna samouprava u Srbiji izdvaja za ove namene. Da li će ova mera uroditi plodom, pokazaće vreme, ali da je neophodno raditi na polju populacione politike, jer preliminarni rezultati popisa pokazuju da se u poslednjih 10 godina broj Novovarošana smanjio za oko 3000 – navodi zamenik predsednika opštine Branko Bjelić.

Odbornici SO Nova Varoš usvojili su programe poslovanja za narednu godinu Komunalnog preduzeća „3. septembar“, Regionlne sanitarne deponije „Banjica“, Preduzeća „Energija Zlatar NV“ i Turističke organizacije „Zlatar“.

Za v. d. direktora Komunalnog preduzeća „3. septembar“ imenovan je Ljubiša Neodvić iz Nove Varoši, jer dosadašnjoj vršiteljki dužnosti direktora tog preduzeća Suzani Šuljagić 23. decembra ističe mandat, dok je za v.d direktora Javne ustanove „Sportski objekti“ ponovo imenovan Vladimir Tripković.

Tekst je nastao u okviru projekta „Nova Varoš po meri građana“. Izradu teksta sufinansirala je Opština Nova Varoš iz sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Opštine Nova Varoš u 2022. godini. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

PP Media