Novovaroški stočari na muci zbog manjka stočne hrane

Nova Varoš – Sušno leto, a ova zima nije išla na ruku novovaroškim seljacima. Cena baliranog sena ovog proleća premašila 350, kukuruz 35 dinara, dok trave za stoku još uvek nema.

Manjak stočne hrane u novovaroškim selima, foto: B.Ilić

Aprilski snegovi su produžili zimu, a meštani ovih krajeva su sigurni da će stoku hraniti senom i do kraja meseca maja.

Prošlogidišnje sušno leto najviše je uticalo na ljude koji žive od stočarstva. Zbog nedostatka sena mnogi su svoj stočni fond smanjili jesenas, a ima i onih koji su hrabro zakoračili u duboku zimu, međutim već na pragu proleća potrošili su zalihe, ispraznili senjake i stogove sena.

S obzirom na to da su u novovaroškom kraju zime duge, meštani tek pred kraj maja izvode stada na pašnjake, tako da im nedostatak sena predstavlja problem.

Foto: B.Ilić

„Prošlo leto je bilo sušno, dok smo brali maline, livade su izgorele, zima duga, pa ostadosno brzo bez sena. Bili smo prinuđeni da idemo širom Srbije da ga kupujemo kako bi prehranili ovce, krave i volove”, kaže Đula Milojević iz Bele Reke.

Ovakvu godinu ne pamte ni najstariji meštani, bilo je suše, ali je na tržištu bilo žita pa su „kabastu” hranu zamenjivali koncentratima.

„Seno koje smo uspeli da „sradimo“ letos, veoma je lošeg kvaliteta. Кrave polovinu odbacuju, a sena nema. Žito je skupo, stoka bez njega ne može, takođe problem je što stoku nemamo kome da prodamo .Livade su lane izgorele, sad je hladno, još nema travke da izbije iz zemlje”, objasnio je Milivoje Ilić iz Negbine ispod Murtenice.

PP Media B. Ilić