Novovaroškim poljoprivrednicima stigla pomoć od opštine

Poljoprivredni proizvođači iz Nove Varoši, njih 133 potpisali su ugovore sa lokalnom samoupravom o subvenisanju investicija poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji ove opštine.

Nakon potpisivanja ugovora predsednik opštine Radosav Vasiljević rekao je da na osnonu Programa mera za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja iz budžeta za 2018. godinu izdvojeno 10.650.000 dinara, a da je najviše novca opredeljeno za nabavku poljoprivredne mehanizacije i kvalitetnih priplodnih grla u iznosu od 7.100.000 dinara.

– Iznos od sedam miliona opredelili smo za nabavku priključnih mašina, sitnih i krupnih grla stoke i svega onoga što će činiti bogatijim novovarošanska poljoprivredna domaćinstva. Takođe, izdvojili smo dva miliona dinara za subvencionisanje veštačkog osemenjavanja muznih krava, što dugi niz godina nije bio slučaj i pored ovoga imamo jedan milion za sve naše poljoprivrednike kojima je bilo potrebno da uzmu bezkamatne kredite – naveo je Vasiljević.

Rukovodstvo opštine Nova Varoš, foto: www.ppmedia.rs

On dodaje da su u odnosu na prošlu godinu, subvencije za poljoprivrednike u ovoj povećane za oko 70 odsto, odnosno za 4.350.000 dinara i napomenuo da je u odnosu na predhodnu godinu od strane opštine povećan procenat povraćaja za nabavku mehanizacije i opreme za oko 10 odsto.

Pomoćnik predsednika opštine Marijana Đokić kazala je da kada su u pitanju podsticajne mere ruralnog razvoja, prednjačili su zahtevi za nabavku umatičenih grla krupne stoke kojih je bilo 48, zatim sedam je bilo za nabavku ovaca, dok je za nabavku muzilica apliciralo 27 poljoprivrednih domaćinstava.

– Što se tiče biljne proizvodnje najveće interesovanje domaćini su iskazali za nabavku sistema za navodnjavanje od kojih je bilo čak 22 zahteva, za nabavku prskalica apliciralo je sedam domaćinstava, tri zahteva su podneta za plastenike i devet zahteva za nabavku ostale mehanizacije – istakla je Đokić.
Zamenik predsednika opštine Branko Bjelić pozvao je poljoprivredne proizvođače da se udruže i da apliciraju za državne subvencije. On je naglasio da su vrata lokalne samouprave, za poljoprivrednike uvek otvorena i da tu mogu da dobiju sve informacije o aktuelnim konkursima kod države i stranih donatora.

Jedan od poljoprivrednih proizvođača iz Nove Varoši rekao je ovo prva godina da je aplicirao subvencije za kosačicu u iznosu od 1.300 evra.

Poljoprivredni proizvođači iz novovaroškog kraja, foto: www.ppmedia.rs

– Penzioner sam, imam 15 krava i 20 hektara zemlje, predajem svaki dan mleko i ova subvencija mi je od velike koristi – naveo je vredni poljoprivrednik i dodao da je svaka pomoć dobrodošla, naročito ako ode u prave ruke.
PP Media