Novovaroško zdravstvo neće pod prijepoljski krov

Nova Varoš/Prijepolje – Uredbom Vlade Srbije o planu mreže zdravstvenih ustanova, koja je danas stupila na snagu, predviđeno je osnivanje i Zdravstvenog centra Prijepolje pod čijim okriljem bi se našli i domovi zdravlja u Novoj Varoši i Sjenici.

Dom zdravlja u Novoj Varoši, foto: A.Rovčanin

Ovakvo rešenje po kojem se novovaroška i sjenička zdravstvena ustanova izdvajaju iz sistema Zdravstvenog centra Užice u okviru kojeg stabilno funkcionišu već pune tri decenije, i pripajaju nekoj novoj organizacionoj jedinici, izazvala je nezadovoljstvo u pomenutim domovima zdravlja, opštinskim rukovodstvima, kao i među poslanicima republičkog parlamenta iz ovog dela Srbije. Zatražena je hitna izmena dela Uredbe, a u interesu građana odnosno pacijenata sa područja zlatarskog i pešterskog kraja.

-Od Ministarstva zdravlja zatražili smo da novovaroški i sjenički dom zdravlja, kao i njihova isturena odeljenja Opšte bolnice Užice sa po 30 postelja ostanu deo dosadašnjeg zdravstvenog sistema sa sedištem u Užicu. Već 30 godina smo u sastavu užičkog zdravstvenog centra, kao takvi stabilno funkcionišemo i smatramo da ne postoji ni jedan opravdani razlog da se menja nešto što je u najboljem interesu građana odnosno zdravstvene zaštite stanovništva – kaže za “Varoške novine” direktor novovaroškog Doma zdravlja dr Branko Popović, koji je i kao narodni poslanik, zajedno sa kolegom Кrstom Janjuševićem odmah reagovao na informaciju o potencijalnom pripajanju budućem Zdravstvenom centru Prijepolje, a u sklopu kojeg bi pored Nove Varoši i Sjenice radile i prijepoljske zdravstvene ustanove – Dom zdravlja i Opšta bolnica sa kapacitetom od 170 postelja.

Dr Popović napominje da se dosadašnje funkcionisanje pod okriljem Zdravstvenog centra Užice pokazalo kao najbolje rešenje i optimalno u smislu organizacije rada, sanitetskog transporta pacijenata, njihovog upućivanja na dalje lečenje odnosno hospitalizaciju u Užice ili veće zdravstvene centre.

-Geografski, kulturološki i istorijski razlozi odnosno kriterijumi su više nego dovoljni da se ne menja postojeći oblik pružanja zdrastvene zaštite žiteljima ove dve opštine – kategoričan je narodni poslanik iz Nove Varoši.

Dr Popović dodaje da nema ništa protiv osnivanja samostalnog prijepoljskog zdravstvenog centra (koji Prijepoljci traže već godinama unazad), ali da je nepotrebno rizikovati da se promenama eventualno naruši dosadašnji sistem zdravstvene zaštite stanovništva zlatarskog kraja.

-Direktor Doma zdravlja u Sjenici Altan Hamidović i ja smo već obavili razgovor sa nadležnima u Ministarstvu zdravlja, predočili im sve dobre strane i prednosti sadašnjeg funkcionisanja pri Zdravstvenom centru Užice i dobili čvrsta uveravanja da će na sednici Vlade Srbije u februaru biti izmenjena Uredba o planu mreže zdravstvenih ustanova koja se odnosi na Novu Varoš i Sjenicu.To znači da će naši domovi zdravlja sa bolničkim odeljenjima ostati deo sistema užičkog zdravstvenog centra i da nema potrebe da se građani brinu da bi kvalitet zdravstvene zaštite na ovom području mogao biti ugrožen – naglašava dr Branko Popović.

Varoške novine i PP Media