NVO: 26 godina od zločina u Sjeverinu

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fond za humanitarno pravo (FHP), i Žene u crnom (ŽUC) podsetile su danas da dugogodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava iz Sjeverina još uvek nije okončana i da je neprihvatljivo da institucije Srbije i nakon 26 godina uporno odbijaju da im pruže pravično obeštećenje, podršku i priznanje.

Danas se navršava 26 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga Vojske Republike Srpske (VRS) tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH).

Oni su izvedeni iz autobusu koji je saobraćao od mesta Rudo ka Priboju i odvedeni u pravcu Višegrada, a nakon svirepog mučenja su ubijeni.

„Tokom višegodišnje borbe za priznavanje prava žrtvama ratnih zločina, svedočili smo kontinuiranom odnosu ignorisanja i diskriminacije sjeverinskih žrtava od strane institucija Srbije. Iz tog razloga zahtevamo od instutucija Srbije da napuste politiku izbegavanja odgovornosti za kršenja ljudskih prava tokom 1990-ih, te da žrtvama pruže pravično obeštećenje i istinu o sudbini njihovih najmilijih“, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

Navode da je jedini pozitivan korak načinila opština Priboj, koja je pomogla u izgradnji spomen obeležja otktivenog 2015. godine i da to predstavlja redak primer odgovornog odnosa institucija Srbije prema žrtvama koje dolaze iz manjinske etničke zajednice.

„Pored nastojanja da za svoje stradanje dobiju adekvatno obeštećenje, porodice žrtava i dalje tragaju za telima ubijenih. Tokom prethodnih 26 godina pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica“, navodi se u ovom saopštenju.

Za ratni zločin protiv civila pred Okružnim sudom u Beogradu 2005. godine na višegodišnje kazne zatvora osuđena su četvorica pripadnika paravojne jedinice Osvetnici, koja je delovala pod okriljem Vojske Republike Srpske.

Izvor: Radio Sto plus A.Bajrović