“Obećanje ludom radovanje”

Decenijski problem žitelja Prijepolja sa deponovanjem smeća napokon je rešen, iz trensfer stanice sagrađene u Strugovima kamioni svakodnevno selektovanu otpad odvoze na deponiju Duboko u Užice. Ove zime građani Prijepolja mogu da uživaju u vodenim sportovima u zatvorenom bazenu koji je prošle godine sagrađen u dvorištu gradske škole „Vladimir Perić Valter“. Stopa nezaposlenosti na istorijskom je minimumu kada je u pitanju grad na Limu, tome je doprinelo otvaranje brojnih preduzeća a po najviše rudnika na Čadinju, odakle se svakodnevno put Gornjeg Milanovca preko mosta u Šarampovu preveze više stotina tona rude. Na tom poslu vredno radi oko 100 mladih rudara, čija prosečna plata iznosi oko 80 hiljada dinara. Ovo su samo neka od obećanja koje su u medijima dali ljudi koji vode opštinu Prijepolje. Krenimo redom, da se podsetimo bar dela onoga, što smo trebali da dobijemo.

Tako je prvi čovek opštine Dragoljub Zindović, skoro na početku svog mandata, pompezno najavio za list “Polimlje” 1. novembra 2016. godine da je firma iz Slovenije zainteresovana da u mestu Strugovi kod Prijepolja gradi transfer stanicu za selektovanje komunalnog otpada po evropskim standardima, a projekat bi sa milion evra mogla da pomogne Vlada Slovenije.

Lokacija u Strugovima idalje čeka Slovence

-Ako sredstva budu odobrena, radovi će početi na proleće – kazao je u poznu jesen te 2016. godine Zindović.

Nakon jedne godine tapkanja u mestu predsednik se ponovo oglasio u “Polimlju” 28. novembra 2017. godine kada je saopštio da je Vlada Republike Slovenije podržala projekat i u budžetu za 2018.godinu opredelila Prijepolju donaciju vrednu 800.000 evra.

-Vlada Slovenije je podržala projekat izgradnje transfer stanice za komunalni otpad u prijepoljskoj opštini i odobrila 800.000 evra za ove namene, kazao je za „Polimlje“ tada predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Obećanje da će “Slovenci” rešiti problem sa deponovanjem smeća predsednik je dao samo desetak dana, nakon što je obećao izgradnju zatvorenog bazena. Naime, 16. novembra 2017. godine Opština Prijepolje dobila je načelnu saglasnost od nadležnih iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije za finansiranje izgradnje zatvorenog bazena u ovom gradu. Bazen bi bio namenjen pre svih mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola ali i ostalim građanima kazao je pompezno predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

Da bi se okupali u zatvorenom bazenu građani Prijepolja po svemu sudeći moraće da čekaju još koju godinu

– Još uvek nismo odredili tačnu lokaciju gde će se bazen graditi. U rebalansu budžeta koji ćemo usvojiti na narednoj Skupštini planiraćemo sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju bazena, zatim ćemo po ubrzanoj proceduri raspisati tender i odabrati firmu koja će obaviti taj posao da bi već početkom 2018 godine mogli da raspišemo tender za izgradnju bazena – tvrdio je tada Zindović. Međutim, sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.

Uz televizijske kamere 1. februara 2018. godine mašine su stigle na most u Šarampovu praćene kompletnom opštinskom svitom, te su pompezno krenuli radovi na sanaciji mosta u Šarampovu, što je svakako obradovalo sve građane Prijepolja. Izvodjači radova na sanaciji mosta u Šarampovu, „Novi Pazar – put“ i „Jedinstvo“ iz Užica uvedeni su zvanično tada u posao čime su počeli da teku ugovoreni rokovi od 150 dana za okončanje obimnih gradjevinskih radova.

Početak radova na sanaciji mosta u Šarampovu

– Važan dan za Prijepolje i sve naše gradjane. Počinjemo rekonstrukciju kamenog mosta u Šarampovu zahvaljujući sredstvima Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije u ukupnom iznosu od oko 65 miliona dinara. Nadam se da će izvodjači ispoštovati rokove a oni su 150 dana i počeli su danas da teku. Da će to biti tako uvereni smo i zbog okolnosti da smo odabrali renomiranu evropsku kuću za ovu vrstu delatnosti – Saobraćajni institut CIP iz Beograda koji se ovde pojavljuje kao projektant i kao nadzorni organ. Izvodjači radova su takodje naše renomirane firme, „Novi Pazar – put“ sa podizvodjačem „Putevima“ iz Prijepolja i „Jedinstvo“ iz Užica. Sve to doprinosi našem optimizmu da će 1. jula Prijepolje dobiti još jedan most sa svim neophodnim sadržajima, da će ova saobraćajna komunikacija koja se koriosti preko 100 godina biti jednako sigurna a o lepoti i funkcionalnosti da i ne govorimo, rekao je tada predsednik opštine Dragoljub Zindović.

Stara ćuprija još uvek čeka neimare

Ipak, vrlo brzo sve je krenulo po zlu, radovi su stali a umesto moderne saobraćajnice Šarampov je praktično odsečen od ostatka opštine, što je primoralo brojne privrednike da zbog pada prometa zatvore svoje radnje, poslednji primer za to je pekara Arena.

Niske temperature tokom februara pogodovale su davanju obećanja, tako je predsednik 9. februara ekskluzivno za “Polimlje” najavio da će engleski gigant “Metalfer” otvoriti rudnik  bakra, olova, zlata i srebra na lokalitetu Čadinje.

-Prema informacijama koje sam dobio, plan je da se, u pripremnoj fazi, iskopa najmanje 20.000 tona rude. Ona će za sada biti transportovana do Gornjeg Milanovca gde će, u flotaciji tamošnjeg Rudnika olova i cinka biti organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, zlata i srebra kreće oko 7 odsto, znatno iznad procenta rude u Boru koji je decenijama u eksploataciji, kaže Zindović. Paralelno sa intenzivnim iskopavanjem rude radiće se infrastruktura u samom rudniku kako bi se što pre iskop rude višestruko uvećao. Ne treba zaboraviti da su procenjene rezerve rude preko sedam miliona tona, kazao je Zindović.

Engleza još uvek nigde na vidiku

Međutim, umesto rudnika, bazena, rešenog problema deponovanja smeća, žitelji Prijepolja, pored brojnih afera na koje namerno nećemo potsećati, dobili su hapšenja odgovornih u Centru za socijalni rad, što je prvi put u istoriji da je neki direktor javnog preduzeća dok je na funkciji lišen slobode. Isto tako inspektori Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije iz Kraljeva špartaju svakodnevno gradom na Limu i češljaju poslovanja javnih preduzeća i ustanova, zbog toga nikoga u ovoj sredini ne bi iznenadilo da novinske stupce, predviđene za hroniku ponovo pune priče iz Prijepolja.

Da, za sve što smo naveli krivicu snose, po starom dobrom običaju verovatno mediji. Zbog toga očekujemo neku novu konferenciju za “ probrane medije“ gde će nam sve to i biti saopšteno. Ili možda neki novi konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, kada ćemo zbog svog pisanja biti ponovo kažnjeni, a novac otići kod „tetke“ i drugara.

PP Media