Obrazovne ustanove u Novoj Varoši iznele plan nastavnog programa

Nova Varoš – Predškolska Ustanova „Paša i Nataša” u saradnji sa lokalnom samoupravom, spremno počinje radnu godinu.

Aktiv direktora novovaroških obrazovnih ustanova, foto: A.Rovčanin

Rad predškolske ustanove organozovan je sa zakonom , trenutnom epidemiološkom situacijom i upustvima iz Ministarstva, u skladu sa raspoloživim kapacitetom i sa raspoloživom kadrom. Rad će se organizovati da osigura zaštitu i bezbednost svih uključenih aktera, dece, zaposlenih i roditelja. Vrtić je organizovao pripremu predškolski program, roditelji koji se izjasne da njihova deca iz nekih razloga ne bi dolazila u vrtić iz straha od bolesti, biće im omogućena on lajn nastava , podrška ili neki drugi vid komunikacije.

„Izvršeno je detaljno čišćenje objekta, svakodnevno se vrši dezinfekcija. Obaveze kojih se mi pridržavamo još od 11 maja to je da su roditelji u obavezi da nose zaštitne maske, na ulazu je postavljena dezo barijera, vrši se merenje temperature i dezinfekcija ruku.

Prema njenim rečima dete dovodi jedan roditelj i prijem dece u ustanovu se vrši do 7 i 45 sati. Zaposleni su u obavezi da nose zaštitne maske i da se pridržavaju svih higijenskih mera.

Risto Popović, direktor OŠ „Živko Ljujić” Nova Varoš, kaže da sutra počinju sa nastavom, uobičajno, po preporukama Ministarstva, a organizaciono nešto slično kao prošle nastavne godine, koristiće se deo prostora srednje škole, dok ne bude dovršena adaptacija i rekonstrukcija nove škole.

„Što se tiče same organizacije, mlađi razredi polaze, tj. počinju im časovi u 7 i 30, prva grupa ide i druga grupa u 10 i 30, časovi im se završavaju u 12 i 10. Кoristimo među prostor do 13 i 15 za provetravanje prostorija i onda kreće nova smena, odnosno, razredi koji se obrazuju po kombinovanom modelu, grupa A ide ponedeljak, sreda, petak, a grupa B utorak, četvrtak i subota”, kazao je Popović.

On je rekao da oni koji ne dolaze u školu prate nastavu preko Javnog medijskog servisa. Ove godine škola broji oko 600 učenika, 68 prvaka, podeljenih u tri odeljenja.

Što se tiče OŠ „Gojko Drulović” iz Radoinje, imaju izdvojena četiri odeljenja, smanjuje se broj dece, svake gdoine oko deset učenika manje, kazala je Ivana Đajić direktorka te Osnovne škole.

„Spremni smo za nastavnu godinu, dobili smo sredstva za dezinfekciju, poštovaće se socijalna distanca, problem može biti držanje distance u prevozu iako, će nositi maske, mali su autobusi koji prevoze učenike”, rekla je Đajić.

Đorđe Vasilić profesor programiranja i informatike u srednjoj školi u Novoj Varoši, rekao je da ova školska godina počinje kombinovanim nastavnim programom, jer su se roditelji tako opredelili.

„Fizičko vaspitanje će biti na otvorenom, kad to budu dozvoljavale vremenske prilike, u suprotnom se sala ne može koristiti, jer nema prirodnu ventilaciju, po preporuci Ministarstva”, zaključio je Vasilić.

GZS i PP Media