Priboju i Bijelom Polju za „Zaštitu prirodne okoline Polimlja od otpada” 366 000 evra

Priboj/Bijelo Polje – U okviru prekograničnog EU projekta „Zaštita prirodne okoline Polimlja od otpada”, JКP „Usluga” iz Priboja u saradnji sa DOO „Кomunalno – Lim“ iz Bijelog Polja, dobiće kamion za odvoženje smeća i katamaran za prikupljanje plutajućeg otpada, dok će Bjelopoljci, uz takođe manji kamion „smećarku“, postaviti i dve plutajuće barijere odnosno lančanice na Limu za prihvatanje i usmeravanje otpada.

Foto: Opština Priboj

Cilj je zaštita životne sredine duž sliva reke Lim, a vrednost projekta, koji treba da se realizuje u narednih 18 meseci, je 366 000 evra.

Ugovor o realizaciji ovog projekta između dva komunalna preduzeća potpisan je u Bijelom Polju.

Pored tehničkih sredstava i mehanizaije, ovaj prekogranični projekt podrazumeva i nabavku određene HTZ opreme, kao i sprovođenje edukacija, kako bi se na viši nivo podigla ekološka svest građana na polju odlaganja komunalnog otpada.

Očekivati je da će realizacija ovog projekta u dobrom delu rešiti problem plutajućeg otpada na reci Lim, koji je zaista veliki ekološki problem u njegovom čitavom slivu, a posebno se manifestuje na području Srbije odnosno opštine Priboj, na akumulaciji HE Potpeć.

Inače, ove dve lokalne samouprave već su sarađivale na realizaciji sličnog projekta 2019. godine, kada je na obalama reke Lim uklonjeno 20 divljih deponija, a te lokacije pretvorene u zelene oaze sa zelenilom i parkovskim mobilijarom.

PP Media