Obustavljen gradski i prigradski prevoz u Prijepolju, srednjoškolci kasne u školu

Prijepolje – Firma “Janjušević” iz Priboja, od utorka je obustavila prevoz  putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji opštine Prijepolje. Pored radnika, bez prevoza su ostali učenici koji u srednje škole putuju iz udaljenih seoskih mesnih zajednica.

Iz lokalne samouprave navode da od prevoznika nisu dobili zvanično obaveštene zbog čeka su autobusi stali. Sa druge strane, poručuju da prevoza neće biti sve dok ugovor sa opštinom ne bude potpisan. Dok se dve strane nadmudruju, štetu trpe građani.

Dragan Irić, roditelj je srednjoškolca sa Jabuke, sela dvadesetak kilometara udaljenog od centra Prijepolja, kaže da se autobusi pribojskog prevoznika, od utorka ne pojavljuju u to planinsko mesto, te da zbog toga učenici imaju veliku muku – kako na vreme da stignu na nastavu. On navodi, da autobus koji iz ovog sela prevozi osnovce do škole na Seljašnici redovno saobraća, međutim da zbog ograničenog broja mesta, ne prima učenike srednjih škola, koji putuju ka Prijepolju.

– Od Jabuke svakodnevno put Prijepolja krene više od deset učenika neke od srednjih škola. Ostali smo zatečeni, time što nemamo čime decu da pošaljemo u školu. Ne bežimo od plaćanja mesečne karte i molimo nadležne da nam obezbede kombi a mi ćemo snositi troškove goriva, kako bi deca na vreme stizala na nastavu – jada se Dragan.

Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta odbornici su doneli odluku da posao prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji Prijepolja, u narednih deset godina, bude poveren firmi „Janjušević“, sa kojoj je trebalo da bude sklopljen ugovor, međutim do potpisa ugovora još uvek nije došlo. Zamenik predsednika opštine Esad Hodžić, ističe da lokalna samouprava nema neizmirenih dugovanja prema prevozniku. On tvrdi da još uvek na adresu opštine nije stiglo zvanično objašnjenje zbog čeka su autobusi prestali da saobraćaju.

– Mi čekamo zvanično obaveštenje prevoznika, kako bi mogli da obavestimo đake i roditelje o daljoj sudbini prevoza u narednom periodu. Ukoliko to ne dobijemo u najkraćem roku, mi ćemo ući u iznalaženje novog rešenja, odnosno traženja načina kako da organizujemo prevoz, a to je pregovarački postupak sa drugim firmama – ističe Hodžić.

Inače, autobusi firme „Janjušević“ vršili su gradski i prigradski prevoz u septembru uprkos finansijskom gubitku i činjenici da nisu imali potpisan ugovor sa opštinom, međutim više to neće činiti sve dok ugovor ne bude potpisan.

PP Media